Közélet

2011.08.07. 12:56

Ausztrália az élen a nagy utazó listáján

Miniszterelnökökön és kormányokon akarják számon kérni az elmúlt két évtized gazdasági baklövéseit. De vajon a régió mit tud felmutatni gazdasági vonalon a rendszerváltás óta? Dr. Síkfői Tamás válaszolt.

Mészáros B. Endre

Nemigen akad a térségben alkalmasabb személy a régió gazdasági helyzetének elemzésére, mint dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára, aki huszonkét esztendeje segíti a térségi vállalkozások boldogulását.

– Az átkos időkre emlékeztet, hogy világszerte felülről nyúlnak bele a gazdasági folyamatokba.

– A gazdasági döntések mind kisebb és mind gazdagabb kört érintenek, gyakorlatilag kontroll nélkül. Kell tehát a lokalizáció, másrészt meg kell fékezni a jövedelemáramlást a fejlett országok felé. Az ugyanis elgondolkodtató, hogy már a magyar GDP húsz százaléka is a nyugat-európai életszínvonalat segíti. Ugyanakkor helyben is ellenőrizni kell a gazdaságot. A magyar állam húsz éve rosszul gazdálkodik, miközben az egész világon elindult egy folyamat, hogy hosszú távon emberibb, kiszámíthatóbb legyen az élet.

– Merre haladt eközben a megye gazdasága?

– A legbeszédesebb az egy főre jutó GDP értéke. A rendszerváltás idején Budapesten az országos átlag 126 százalékán állt, Baranyában 94 százalékon. Napjainkban a fővárosban 230, nálunk 64 százalék az értéke. Emellett az ötvenezer regisztrált megyei vállalkozásból legfeljebb húszezer az aktív. Márpedig ha nincs erős versenyképes gazdasági alap, akkor hiába beszélünk kulturális városról.

– Úgy mondják, dr. Síkfői Tamás a nagy utazó, bejárta a világ minden kontinensét a térségi kereskedelmi kapcsolatok építése során. Mi a személyes toplistája a világ szép helyeiből?

– Nagyon változik a kép. Írország egykor a szívem csücske volt, de a globalizáció szétzúzta az értékeiket. Az ausztrál emberek mentalitása viszont mindmáig nagyon szimpatikus. Ugyanakkor egyáltalán nem tetszett az Egyesült Államok keleti partvidékén az élet.

– A kötelező feladatok mellett, milyen „szabadon választott gyakorlatokra” szakít időt?

– Kertészkedésre, családi és baráti találkozásokra. Emellett zenebolond vagyok, nagy lemezgyűjteményem van a nyolcvanas évek könnyűzenéjéből.

Több mint húsz éve már az iparkamara élén

Síkfői Tamás 1960-ban született Pécsett. A Komarov Gimnáziumban (ma Babits Mihály PTE Gyakorló Gimnmázium) érettségizett, és a PTE Közgazdaság-tudományi karán szerzett diplomát 1983-ban. A Pécsi Kesztyűgyárban dolgozott öt évig, majd 1989-tól napjainkig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Nős, felesége fogorvos, Dávid fia 23 éves, Tamás 9 esztendős.

Mészáros B. Endre Több mint húsz éve már az iparkamara élén

Síkfői Tamás 1960-ban született Pécsett. A Komarov Gimnáziumban (ma Babits Mihály PTE Gyakorló Gimnmázium) érettségizett, és a PTE Közgazdaság-tudományi karán szerzett diplomát 1983-ban. A Pécsi Kesztyűgyárban dolgozott öt évig, majd 1989-tól napjainkig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Nős, felesége fogorvos, Dávid fia 23 éves, Tamás 9 esztendős. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!