Közélet

2012.04.27. 11:37

A városüzemeltetés legfrissebb hírei

Pécs több tucatnyi körzete, néhány városkörnyéki parkerdő is megtisztult a tavaszi nagytakarítási akció keretében.

DN

Közel 500 zsák hulladék és még 3 konténernyi eldobált szemét került begyűjtésre a 2012. április 21-ére meghirdetett, tavaszi nagytakarítási akcióban, amelyen a pécsi lakosság, cégek, szervezetek, egyesületek és alapítványok vettek részt majdnem 400 fővel. A látványos akció során megtisztult számos pécsi utca és tér, néhány közkedvelt turistaterület, még egy illegális hulladéklerakó is felszámolásra került a város nyugati peremén. Az eseményen 22 csoport képviseltette magát, a legkisebb egy fős, a legnagyobb több mint 50 fős volt, az önkéntesek a város több tucat pontján szedték össze a közterületekről a szemetet.

Az esemény célja az volt, hogy a Föld napjához kapcsolódva felhívja a figyelmet arra, hogy mennyivel szebb a környezetünk tisztán, eldobált szemét nélkül, és a környezetért bárki bármikor tehet valami hasznosat – természetesen a legjobb megoldás a megelőzés, azaz ne szemeteljünk! A szervezők, azaz Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a BIOKOM Kft. a munkavégzéshez szükséges kesztyűket és zsákokat ingyenesen biztosították a résztvevők számára, ezért volt szükséges az előzetes e-mailes regisztráció.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pécs több tucatnyi körzete, néhány városkörnyéki parkerdő is megtisztult a tavaszi nagytakarítási akció keretében
[/caption]

Legnagyobb létszámmal, kb. 50 fővel a városi cégek önkéntesei vonultak ki szemetet gyűjteni, és számos résztvevővel jelentkeztek a környezetvédelmet szem előtt tartó civil szervezetek, valamint a pécsi lakosság is.

A BIOKOM Kft. ezúton mond köszönetet az akcióban résztvevő környezettudatos pécsi lakosságnak, cégeknek, civil egyesületeknek, csoportoknak.

Májustól már 3400 háztartást ér el a „házhoz menő” szelektív gyűjtés Pécsett

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programmal összhangban a BIOKOM Kft. fejleszti a szelektív hulladékgyűjtési rendszerét. Május 8-ától csaknem egy tucat új, háromedényes (papír, üveg, műanyag) gyűjtősziget jelenik meg a kertváros sűrűbben lakott területén, és kibővítik a már 1998 óta működő „házhoz menő” gyűjtési formát. Pécs három családi házas övezetében (Kovácstelep, Budai városrész és régi Kertváros) már 14 éve él a „házhoz menő”, másik nevén a „sárga zsákos” szelektív gyűjtés. Minden szerda délután teherautó gyűjti össze sárga zsákokban az utcára kirakott fém, papír és műanyag hulladékot. A program több mint 2200 háztartás számára elérhető az adott városrészekben, de rendszeresen csak 1300 család vesz részt benne.

A programbővítésnek köszönhetően egy újabb városrész, a Mecsek-oldal 1200 háztartása is bekapcsolódhat a „házhoz menő” szelektív gyűjtésbe, ezen területen minden héten kedden fog közlekedni a gyűjtőjárat. A Kovácstelepen, Budai városrészen és régi Kertvárosban marad
a megszokott szerdai nap.

Egyre több anyag szelektív gyűjtésére van lehetőség, mert egyre több másodnyersanyag hasznosítását tudják a partnercégek megoldani. Régebben nem lehetett szelektíven gyűjteni pl.: italos-kartondobozokat (üdítős, tejes), irodai papírhulladékokat, alumínium italosdobozokat, jelenleg viszont ezek is slágertermékek az újrahasznosítás piacán.

Ünnepi szállítás, hírek

A BIOKOM Kft. tájékoztatja a pécsi lakosságot az ünnepek alatti hulladékszállítási rendről:
2012. április 28-án, 30-án és május 1-jén lesz hulladékszállítás Pécsett ott, ahol ezek szállítási napok. Az edényeket aznap reggel 6 óráig érdemes kihelyezni, mert a járatok egyes körzetekbe a megszokottnál hamarabb érkezhetnek. E napokon a Zöldhulladékjárat is szünet nélkül közlekedik. A BIOKOM Siklósi úti ügyfélszolgálata április 30-án és május 1-jén zárva tart.

A BIOKOM munkatársai két csapattal végzik a melegaszfaltozást Pécsett. A munkákban prioritást élvez a veszélyes kátyúk elhárítása, a forgalmas utcák mentesítése. Készülve a tavaszi záporokra a cég kitisztítatta a városi esővízhálózathoz tartozó több mint száz hordalékfogót és víznyelőt. Jó hír, hogy megkezdték a dézsás növények kihelyezését a belvárosi közterekre. A vadgesztenyéknél, platánoknál, juharoknál, hársfáknál endoterápiás növénykezelést kezdtek el használni: ez egy új, innovatív eljárás, több kapszulát fúrnak a növények törzsébe, így azok saját keringése viszi fel a hatóanyagot a lombkoronájukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!