Közélet

2012.04.26. 19:02

Újabb bőrt húznak le az autósokról - drágulhat a műszaki vizsga

Miközben egyre kevesebb az autó az utakon, a fizetnivaló egyre több. Most a műszakin a sor.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Újabb teherrel sújtja az autósokat az állam. Az autópálya-matricákat érintő változtatások, a baleseti adó bevezetése és a szabálysértési díjak megemelése után most a műszaki vizsgák árának jelentős növelésével nehezítenék az üzemanyagárak miatt már amúgy is elcsigázott autósok életét.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Reif György vizsgabiztos szemléli a műszaki vizsgára érkezett autót a közlekedési felügyelőség pécsi műhelyében (fotó: Löffler P.)
[/caption]

Egy személygépkocsi műszaki vizsgáztatása például a jelenlegi 16290-ről 22000 forintra nőne, de a motorosok sem járnának jól: a motorkerékpárok vizsgadíja 4360 forint helyett 11000 forint lenne.

– Mi csak a műszaki vizsgákat felügyeljük, az árak emelése nem a mi hatáskörünkbe tartozik – mondta el lapunknak dr. Kollár Ferenc, a Baranya Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség szakigazgatási szervének vezetője. – Arra viszont van lehetőségünk, hogy kiszűrjük a trükközőket, vagyis azokat a vizsgáztatókat, akik olyan autóknak is megfelelő minősítést adnak, amelyek valójában már veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

A Közlekedési Felügyelőség a műszaki vizsgáló állomások tevékenységét számítógépes rendszeren keresztül, valós időben képes ellenőrizni. Így, ha szabálytalanságot látunk, elrendelhetjük a jármű vizsgálóállomáson történő visszatartását, és személyesen ellenőrizhetjük a gépjármű alkalmasságát. Az utakon már most láthatóan kevesebb az autó, de arra, hogy a vizsgadíjak emelése ezen még változtat-e, sajnos, nincs rálátásunk – tette hozzá.

Bár jelenleg nem állnak rendelkezésre friss, hivatalos forgalomszámlálási adatok, a Széll Kálmán Terv 2.0-ban említett elektronikus útdíjfizetési rendszer (ED) bevezetésekor arra legalább választ kaphatunk majd, ki, mennyit használja az autóját.

Az ellenőrzés alatt is tönkremehet az autó? – Több dízeles is pórul járt már

Ma már minden műszaki vizsga számítógéppel vezérelt, vagyis egy szoftver diktálja, hogy milyen vizsgálatokat és hogyan végezzen el a szakember. Ennek a rendszernek az öreg, kevésbé jó műszaki állapotú dízel autók a vesztesei, ugyanis ezek a tesztelés során könnyen tönkremehetnek.

Szabó László, a Ligeti Gépjárműjavító Kft. tulajdonosa hangsúlyozta, vannak műszaki vizsgahelyek, ahol az ilyen gépjárművek tulajdonosaival egy nyilatkozatot is aláíratnak, amely szerint, ha a vizsga során az autó meghibásodik, ők nem vállalják a felelősséget.

A problémát főként az autók maximális fordulatszámának tesztelése okozza, ahol akár 5-6000-re is felpörgethetik a motort. A rosszabb műszaki állapotú kocsik ezt a terhelést nem mindig bírják ki, így nemcsak a vízcsövek durranhatnak el, de maga a motor is tönkremehet, amelyek javítása, cseréje legalább 150 ezer forint. Márpedig a tapasztalatok szerint egyre több tíz évnél idősebb autót visznek a szerelőkhöz az emberek, 4-5 éves, vagy annál fiatalabb kocsikat csak nagyon ritkán. Az embereknek nincs pénzük új autót vásárolni, ezért inkább a régieket tartják fenn, amíg tudják – tette hozzá Szabó László.

Egy pécsi autós nemrég hasonlóan járt az autójával, neki azonban, mint mondja, szerencséje volt. A hatezres fordulatszámra felpörgetett dízel autójának motorja ugyanis megadta magát, a műhely azonban végül segített a helyreállításában. Dr. Kollár Ferenc az eset kapcsán megjegyezte, a megfelelő műszaki állapotú kocsiknak meg kell felelniük a műszaki vizsgálatra előírt technológiai követelményének, hiszen valójában így derül ki, biztonságosan részt vehet-e a forgalomban a gépjármű. Márpedig a közlekedési felügyelőség célja éppen ez: a közlekedésbiztonság elősegítése.

Egyesek szerint az egységes számítógépes rendszer bevezetése miatt több a probléma a régebbi dízel autókkal. Meglehet, amíg a „központ” nem látott azonnal minden adatot, addig könnyebb volt átsegíteni a vizsgán a rosszabb állapotú kocsikat is.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Katus Eszter (Dunántúli Napló) Reif György vizsgabiztos szemléli a műszaki vizsgára érkezett autót a közlekedési felügyelőség pécsi műhelyében (fotó: Löffler P.) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik