Közélet

2012.06.08. 20:06

A fű illatáért, a virágokért - a zöldfelületekért dolgozók bőrébe bújtunk

A frissen vágott fű illatáért, a szép közterekért dolgoznak a pécsi parkgondozók. S persze azért, mert minden lehetőségnek örülni kell.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Minden nap idejön hozzánk, megszólít minket egy-két ember, néha több is, hogy lenne-e munka a számukra, ez jól jelzi, mily nehéz ma a helyzet, s mennyire örülhet, akinek jut dolog – mondja Jauck József.

Ő annak a kis parkgondozó csoportnak a vezetője, akikhez egy délelőttre beosztottak.

Miért e munkát választották? Mik a szépségei? Kinek-kinek más a története a velem együtt négyfős csoportból, de másokról is szólnak, s így azért összeáll egy általános, kissé leegyszerűsítő, de hitelesnek mondható kép, amit a virágos brigád tagjai is csak aláhúznak történetükkel. Az élet formálta a döntéseket, az utakat, kevesebben vannak, akiknek ez volt álmaik munkája, de számításukat többen megtalálták itt. Egy jó csapatot, viszonylagos nyugalmat, a természet közelségét, a frissen nyírt fű illatát, a szeretett virágok közelségét, és mindenkinek szebbé tehetik a mindennapjait a közterületet szépítésével.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tizennégy kistraktor segíti az ötven fűnyíró-munkást (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Van, aki társterületről érkezett, mindig is műszaki jellegű fizikai munkát végzett, gépekkel dolgozott, ilyen ideiglenes főnököm is, aki majd húsz éve foglalatoskodik hasonlóval. A többségnek van előképzettsége, tapasztalata, parkgondozóija legalább, de van, aki egész más helyről jött. Megszűnt a munkája a törékenynek tűnő hölgynek. Úgy döntött ezért, hogy a szakmáját a háta mögött hagyja, és vált, ha félig kényszerűségből is. Neki (nem egyedül) csak hat hónapos szerződése van, tavasztól őszig biztos a munka, a következő tavaszig mást kell keresnie, bízik benne, hogy ez a tapasztalat segíthet.

------------------------------------------------------------------------
Ön szerint elég virágosak Pécs közterületei? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

Időnként közcélúként diplomások is kerülnek melléjük, de az emberek több mint felének így is van érettségije, és több szakmája is. A munkaerőpiac kemény törvényei ide is begyűrűztek: van kikből választani, s aki nem teljesít, nem tud csapatban dolgozni, megválnak tőle.

Minden nap, és teljes műszakokban nyilván nem oly szórakoztató parkot fenntartani, mint egy általam tetszőlegesen megjelölt napon, félműszakban. Olyan mintha valaki más kertjében kellene minden nap ötször lenyírni a gyepet oda-vissza, máskor rengeteget metszeni, gereblyézni, stb. Időnként tűző napon, máskor hidegben.

A munkát, ha akarnák sem kerülhetnék, hisz kiszámítható, mennyit kell dolgozniuk, s az eredmény ugyanúgy látható mint az eredménytelenség. Vagy le van nyírva a fű, megmetszve a fa, elültetve az egynyári virág, vagy nincs.

Ezt magam is tapasztaltam. Benzines önjáró fűnyíróval dolgoztam, ami sok helyen rácáfolt nevére. A síkban és minőségben is egyenetlen terepen sokszor kell erőltetni a gépet, de a munka kikapcsol – egy panelban felnőtt, nem túl ügyes férfi is eredményre juthat. Tegnap a Tettyén kihúztam magam végignézve csütörtöki munkaterületemen. Tényleg látszik a munka, nem lehet letagadni.

Becsmérlés után a világot a dicséret teszi helyre

Aki úgy szem előtt van, mint a parkgondozók, a virágosok, azt „megtalálják” a piszkálódók, pikírt megjegyzéseket tévők is – unalmukban, a világgal szembeni elégedetlenségük kifejezéseként. Az ilyenekkel nem törődnek, nem tehetik, de a többség igazából nem is kíváncsi a véleményükre – szól a parkgondozók bölcsessége. „Végre, hogy itt vannak! Hol voltak eddig? Itt persze nyírják a füvet, valami fejes lakhat itt, nálunk derékig ér a gaz!” – ilyenek, s ezekhez hasonlóak az idézhető beszólások. A világot a munkások szerint az billenti helyre, hogy jóval több a dicsérő szó, s hogy szakmai kritika nem éri őket.

Gyepfelületek gondozása

- Városi gyepfelületek nagysága: 2,5 millió négyzetméter belterjesen kezelt terület és 630 ezer négyzetméter külterjesen kezelt gyepfelület

- Létszám és eszközök: 14 kistraktor, 8 teherautó, 30 motoros szegélyvágó, 10 kerekes fűnyíró

- Fizikai létszám: kb. 50 fő

Virágosítási feladatok

-Városi virágfelület: 4331 négyzetméter

-Létszám és eszközök: 3 teherautó és 1 lajtoskocsi

Fizikai létszám: kb. 20 fő

Cserjeápolási munkák

-Városi cserjefelületek nagysága: 286 ezer négyzetméter

- Létszám és eszközmennyisége: 3 teherautó a virágosítással közösen

- Fizikai létszám: kb. 20 fő a virágosítási munkákkal közösen

Faápolási munkák

- Városi faállomány nagysága: 39 000 egyed
- Létszám és eszközök: 4 teherautó a gyepfenntartási munkákkal közösen, 2 kosaras emelőautó

- Fizikai létszám: 20 fő a gyepfenntartással együtt

Lombgyűjtési munkák

Legyűjtendő felület nagysága: 3,3 millió négyzetméter

- Létszáma és eszközök: 10 teherautó és 70 fő

Babos Attila (Dunántúli Napló) Tizennégy kistraktor segíti az ötven fűnyíró-munkást (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik