Közélet

2012.06.05. 10:52

Friss paprika, egyenesen az erkélyről

A lakótelepi lakások erkélyeit jobbára csak arra használjuk, hogy oda vigyük ki a teregetőt. Onhausz Roland azonban új lehetőségeket is lát a négy négyzetméterben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Építész szakra járok, amely bizony eléggé kimerítő. Tavaly a lakótársammal egy délután, halálosan fáradtan azon gondolkodtunk, hogy mivel tudnánk kikapcsolódni. Ekkor jött az ötlet, hogy termesszünk az erkélyen valamit, ami abszolút nem illik oda.

– Dinnye? Szőlő?

– Igen, valami ilyesmi. Aztán persze ebből nem lett semmi, de (hogy idevaló hasonlattal éljek) a „mag elültetődött”, azaz elkezdtem azon gondolkodni, hogy miként lehetne ezt komolyan csinálni. Rájöttem, hogy amit mi poénnak szántunk, azt lehet normálisan is megtervezni, kitalálni. Egy programon kezdtem el gondolkodni, amely minden változót (tájolást, méretet, ilyesmiket) figyelembe véve a végén a legideálisabb fűszernövényeket vagy éppen gyümölcsöket ajánlja fel a használójának, azaz az erkély tulajdonosának. Az elképzelésem szerint az ennek szentelt internetes oldalon mindenki ikszelgetne, s a végén kapna egy kis füzetecskét, komplett megoldási javaslattal. El is készültem vele, az elméleti háttér adott, a tökéletesítéshez kell még szakemberek segítsége. Bár az egyetem ötletpályázatán végül nem nyertem, de amennyiben találnék szponzorokat, azonnal el is indulhatna.

– Azért azt ne tagadja, hogy mégis csak van önben valamilyen vonzódás a kertészkedéshez!

– Nem hiszem, hogy sokkal több, mint bárki másban. Azt azonban magamon is tapasztalom, hogy az ilyen jellegű termelőmunka jó kikapcsolódás, s boldoggá is tesz. S az is tény, hogy aki már evett paprikát a saját kertjéből, meg mondjuk olyat, amit egy nagy bevásárlóközpontban vásárolt, az tudja: az ízekben, illatokban óriási különbségek vannak.

A Vajdaságból származik

Onhausz Roland 1989-ben született Zentán, a háború idején költöztek Magyarországra, Vecsésre. Roland az általános iskolát itt végezte el, majd a fővárosi Schulek Frigyes Szakközépiskolában érettségizett. Ezután került Pécsre, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar építész szakára, ahol a tervek szerint három év múlva diplomázik majd.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik