Közélet

2012.09.18. 08:48

Iparkamara: vádak, rágalmak, cáfolatok

Tételesen cáfolta a küszöbön álló kamarai választások kapcsán felmerült aggályokat és vádakat hétfői sajtótájékoztatóján dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A kamarai választások szigorúan a törvények és a belső kamarai szabályzatok alapján zajlanak. Ezektől semmilyen érdekcsoport fellépésére, megfélemlítésére nem lehet eltérni. A kamara választási szerveit nem lehet megfélemlíteni, pontosan teszik a szabályok által rájuk rótt feladatokat – hangsúlyozta dr. Síkfői Tamás.

A Baranya megyei gazdasági önkormányzat titkára mindezzel arra reagált, hogy az egyik internetes pécsi híroldalon megjelent: „Furcsa dolgok történnek a kamarában – állítják, ezért független megfigyelőkkel és közjegyzővel szeretnék biztosítani a hamarosan esedékes kamarai tisztújítás folyamatát – különösen a szavazást – egyes pécsi vállalkozói körök.” A titkár megerősítette értesülésünket, miszerint a kifogással őt magát is megkeresték, együttműködésre kérték fel, majd miután ezt elhárította, meg is fenyegették. A gazdasági önkormányzat ügyvivői teendőit ellátó „jegyző” az őt ért inzultusról tételesen tájékoztatta Katona Lajost, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Választási Bizottságának elnökét.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a baranyaihoz kísértetiesen hasonló események történtek a Komárom-Esztergom és Somogy megyei kamarai választások kapcsán is, ám végül mindkét térségben rendben lezajlottak a voksolások.

Dr. Síkfői Tamás hangsúlyozta, a kamarai választásokat egyértelmű jogszabályok szabályozzák. Arra nincs mód, hogy egy „speciális” ágazathoz tartozó érdekcsoport tagjai magánellenőrzést gyakoroljanak a választási szervek felett, ahogy ezt nem tehetik a parlamenti vagy az önkormányzati választásokon sem. Arra sincs mód, hogy akár a választási helyiségekben, vagy előttük demonstratívan jelen legyenek, mert ez szöges ellentétben van a törvényekkel.

A kereskedelmi szektorból elégedetlenkedtek

LAPUNK ÉRDEKLŐDÉSÉRE reagálva arról tájékoztattak, hogy a PBKIK öt tagozatából négyben – a meglehetősen élénk vállalkozói aktivitás mellett is – zavartalanul lezajlott a jelölés és a választás előkészítésének folyamata. A kereskedelmi tagozat esetében azonban nemcsak a jelöltek száma volt kiemelkedően magas, hanem a rájuk leadott jelölések száma is. Ebben a szektorban nehezményezte 2-3 frissen regisztrált cég, hogy „nem fért be” a választásokba, illetőleg az egy éven belül regisztráltak képviselői, hogy a túljelölés miatt lemaradtak a voksoláson részt vevők listájáról. A tájékoztatón elhangzott, hogy Baranyában a kamara szívesen fogad minden új regisztrált vállalkozást. A kialakult gyakorlat az, hogy a tagok mutatott teljesítményük, aktivitásuk alapján választják képviselőiket.

Menetrend szerint, két lépcsőben

A KAMARAI törvény rendelkezései szerint a gazdasági önkormányzatok négyévente tartják meg tisztújító választásaikat. A ciklus végén az előző grémium lemond (Baranyában június 29-én ülésezett utoljára), a választási folyamat augusztus 6-tól október 15-ig tart. A kamara hivatalosan regisztrált tagjai az önkéntes tagságot vállaló vállalkozások, cégek képviselői közül választják meg az új testületet, a tagozatok ágazatonként és területi alapon is leadták jelöléseiket. Az ilyen módon felállított listákra szeptember 19-én 8 és 18 óra között voksolhatnak a jogosultak (a szavazóhelyiségek listája a www.pbkik.hu honlapon található). A megválasztott küldöttek a választás második fordulójában döntenek a kamara elnökéről, tisztségviselőiről. Az új elnökség felállásáig az ügyeket a kamara titkára viszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!