Közélet

2013.01.30. 15:18

Már hosszú évek óta egyre kevesebb benzint tankolunk

Csökkent az üzemanyag-értékesítés, egyértelműen kiderül, hogy nem futnak olyan sokat az autók.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Mától ismét drágábban tankolunk: a benzin ára bruttó 7, a gázolajé 2 forinttal nőtt. Előbbinek literje így átlagosan 425 forintba, míg utóbbinak 431–432 forintba kerül. Bár ez az összeg is magas, legdrágábban tavaly áprilisban lehetett tankolni: akkor 451 forint volt egy liter 95-ös benzin. (A gázolaj egy éve ilyenkor volt a csúcson 449 forintos literárral.)

Vannak, akik nem tehetik meg, hogy a garázsban hagyják az autót, és busszal vagy vonattal közlekedjenek – ők a növekvő árak ellenére is kénytelenek tankolni. Sokan viszont tavaly vagy már azelőtt váltottak. Legalábbis az üzemanyag-eladási mutatók ezt tükrözik. A Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikája szerint 2012-ben összesen 4,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az országban. A szakemberek szerint a visszaesés oka továbbra is a gazdasági válság: a benzin értékesítése például 2007-hez képest 28 százalékkal esett vissza. Nagy a különbség viszont a benzin és a gázolaj forgalma között: benzinből majdnem hat százalékkal, míg gázolajból csak három százalékkal kevesebb fogyott tavaly. A különbség oka feltehetően az, hogy a céges autók közül egyre több a dízeles, illetve, hogy a kereskedelmi gázolajat az erre felhatalmazottak (az unióban alkalmazott) minimális adóval vehetik meg 2011-től. A szövetség szerint gázolajban jobb eladások is lehetnének, ha – hasonlóan Ausztriához – gyorsabban vissza lehetne kapni az áfát.

Az mindenesetre biztos, hogy akinek van alternatívája, az felhagyott az autózással. Mivel a tömegközlekedés sem olcsó, sokan gyalog vagy biciklivel közlekednek, de az sem ritka, hogy egy-egy útra többen (akár idegenek) dobják össze a szükséges összeget, és egy autóval teszik meg a távot.

Heti kétszer is?

JANUÁR VÉGÉTŐL (az eddigi heti egyszeri alkalom helyett) kétszer is dönthet a Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi árának változásáról. A döntést azzal indokolták, hogy így a Mol rugalmasabban, könnyebben tud alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. Vagyis az eddig megszokott menetrend, amely szerint a társaság hétfőn határozta meg a szerdán életbe lépő árakat, módosul.

HA TEHÁT nem lesz szerencsénk, hét nap leforgása alatt kétszer is drágulhat, jobb esetben csökkenhet az üzemanyag ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!