Közélet

2013.05.30. 19:46

Postavölgy lakossága kimondta, nem kér a fejlesztésből

Dühös emberek néztek farkasszemet Kiss Tiborral, a Biokom ügyvezetőjével azon a lakossági demonstráción, amelyet a tervezett postavölgyi hulladékudvar építése miatt tartottak a helyszínen.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem volt irigylésre méltó helyzetben Kiss Tibor, a Biokom Kft. ügyvezetője, csak ő képviselte ugyanis a várost, illetve a beruházói oldalt azon a lakossági tiltakozó akción, amelyet a tervezett postavölgyi hulladékudvar ellen szerveztek helyi civilek.

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi képviselője a majdani hulladékudvar építési területe mellett tartott fórum elején elmondta, a Biokom ügyvezetőjén kívül megkeresték Páva Zsolt polgármestert és Csizi Péter alpolgármestert is, hogy vegyenek részt a megmozduláson, de ők nem érkeztek meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leállítanák az építkezést
[/caption]

Mint beszámoltunk, amiatt zúdult fel a városrész lakossága, mert – bár évekkel ezelőtt volt hivatalos tájékoztatás –, a legtöbben csak az építkezés megkezdése után, az elmúlt hetekben szembesültek azzal, hogy a közvetlen lakókörnyezetükben hulladékudvar épül.

Csütörtökön látható volt: a tervezett beruházás nem csak felkorbácsolta az indulatokat, de sokakat meg is mozgatott, mintegy háromszázan vettek részt a tiltakozáson. Sokan egészen dühösen kérdeztek, avagy egyszerűen csak szitkozódtak. Többen azt kiabálták, nem kérnek a hulladékudvarból, és meg fogják akadályozni az építkezést.

Mások ehhez képest egyelőre csak azt szerették volna, hogy egy hétre állítsák le az építkezést, amikorra is reményeik szerint már többet tudnak a tervezett létesítményről. Az egyik legfőbb bajuk ugyanis a helyieknek az volt, hogy őket senki sem tájékoztatta, hogy mi épül a szomszédjukban, és igazából ma sem tudják.

Kiss Tibor közölte, egy több mint tíz éve eltervezett fejlesztésről van szó, amelyet eredetileg 2010-ben át kellett volna adni, és a beruházás előkészítésével kapcsolatosan minden szabályosan zajlott, így az építési engedély kiadása is. Hangsúlyozta azt is, hogy az ügyben évekkel ezelőtt lakossági fórumot és közmeghallgatást is tartottak.

Kedden folytatják

A lakók félelmei szerint a hulladékudvar bűzt fog árasztani (és az uralkodó szélirány a lakott területek felé mutat), házaik elértéktelenednek, a teherforgalom, a zajterhelés az életminőségüket rontja, kártevők szaporodhatnak el. Kiss Tibor közölte: ilyenről szó sem lesz, nem szemétlerakó épül, hanem hulladékudvar, amelyben csak szelektíven gyűjtött hulladékot tárolnak, átmenetileg, zárt edényekben. Június 4-én lesz egy részönkormányzati ülés (helyszíne még nincs), arra a város vezetői mellett olyan szakembereket várnak, akik válaszolnak kérdéseikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!