Közélet

2013.10.18. 18:57

Emberi csontok fordultak ki a földből szántás közben Majson

A feltételezések szerint a mohácsi csata egyik tömegsírja lehet ez, vagy a csata idején itt található földvár temetője.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Emberi csontmaradványokat találtak a minap szántás közben Majson, a Mersa-tető egyik rétjén.

Lajosné Pólya Krisztina, a település polgármestere lapunknak arról számolt be, hogy a jövő héten ásatások kezdődnek a környéken, mert a feltételezések szerint a mohácsi csata egyik tömegsírja lehet ez, vagy a csata idején itt található földvár temetője. Több csontmaradványt vittek el a Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályára, a jövő heti ásatásokhoz pedig a régészet közmunkásokat kért a polgármesteri hivataltól. 

Azért feltételeznek fontos sírleletet a helybeliek, mert a domb a mohácsi emlékparktól 1–2 kilométerre fekszik, ott, ahol vélhetően elindították 1526. augusztus 29-én a törökök támadását. Ugyanakkor többen azt gondolják, hogy római kori sírokról van szó, mert a környéken sokszor találtak korabeli cserépdarabokat és pénzérméket.

Megkérdeztük a régészeti osztály illetékes szakemberét is, dr. Bertók Gábort, aki így összegzett: nem valószínű, hogy tömegsírról van szó. Főként nem a mohácsi csatáé, hiszen az a völgyben zajlott – miért vitték volna fel a dombra a holtesteket? Másrészt a földvár nyomvonalán túli a lelet. Hogy mi a történelmi tény, az egy héten belül a helyszínen fog eldőlni.

Ezek is érdekelhetik