Közélet

2014.09.22. 19:12

Játszótér-ügy: jogos lehet a Pécs Holding titkolózása?

A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő, városi vagyonkezeléssel foglalkozó Pécs Holding Zrt. nem közfeladatot ellátó cég. Legalábbis saját maguk szerint.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Megírtuk: donátusi szülők háborodtak fel amiatt, hogy a Pécs Holding eladott egy saját tulajdonában álló donátusi telket, amelyről emiatt elköltöztették a játszóteret.

A helyiek egy részének az volt a fő baja, hogy a százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég a maradék üres telkek eladásával szerintük veszélyezteti a környéken élők jövőjét a rövid távú haszonszerzés érdekében. Ők azt szeretnék ugyanis, hogy a telkeket ne adják el, hanem közcélú létesítményeket hozzanak ott létre.

A Donátus Baráti Kör Egyesület szerette volna megtudni, hogy a telket milyen szerződési feltételek mellett és milyen áron adták el, utóbbit azonban a közérdekű adatigénylésük után is megtagadta tőlük a Pécs Holding, az egyesület emiatt pert kezdeményezett. Azt mondták, amiatt, hogy megtudják, a pécsiek megtudhatják-e, hogy a közvagyonnal gazdálkodó önkormányzati cég milyen feltételekkel értékesít ingatlanokat. A vevők személyes adatait nem kérték.

A per hétfőn folytatódott a Pécsi Járási Bíróságon, és érdekes tárgyalást hozott. Nem elsősorban amiatt, mert a Pécs Holding jogtanácsosa szerette volna, ha a sajtót, a nyilvánosságot kizárják a tárgyalásról (erre a bírónő nemet mondott), sokkal inkább azért, mert a Holding azzal érvelt, hogy ők nem közfeladatot látnak el. Pontosabban hogy vannak közfeladataik is, de azokról külön, az önkormányzattal kötött szerződések rendelkeznek. Ilyen például a lakásbérlemények kiadása vagy az önkormányzati lakások értékesítése.

A Holding szerint azért sem számítanak közfeladatot ellátó cégnek, mert a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele a fő tevékenységük. Valamint hogy azért sem hozzák nyilvánosságra a vételárat, mert azzal a saját piaci érdekeiket is sértenék.

Megjegyezzük: a saját tulajdonú ingatlanjaik jó részét olyan jogelőd cégektől örökölték, amelyek valamikori városi ingatlanokat kezeltek. A bíróság az ügyben október 7-én hozhat ítéletet első fokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!