Közélet

2014.09.19. 16:19

Országjáró műsort bíztak a siketnek született szépségre

Egy hazánk értékeit bemutató tévéműsor egyik főszerepét bízták – vélhetően világújdonságként – egy hallás nélkül született fiatal hölgyre.

Nógrádi László

A közmédia Ég, föld, férfi, nő című magazinjában Weisz Fanni a tapasztalt tévés Nagy Sándorral járja be hazánk tájait és a környező magyarlakta területeket. A helyi különlegességekkel, értékekkel és az azokat legjobban ismerő emberekkel való találkozás a páros számára a korlátok leküzdéséről is szól, hiszen a 22 éves hölgy elsősorban jelnyelven kommunikál, a beszélt nyelvet lényegében idegen nyelvként kellett megtanulnia, miután csak nyolcévesen jutott beültetett hallókészülékhez.

A sorozat október 4-én indul, a jelenleg is zajló forgatás miatt az országot járó pécsi lányt e-mailben kérdeztük. Megkerülhetetlen volt a kommunikációs nehézségek kérdése, de Fanni megnyugtatott: minden megoldható.

– Sanyi nagyon jól tud artikulálni, és picit elkezdett jelelni is, ami nekem nagyon fontos – dicsérte partnere rugalmasságát. – Az elején láttam rajta, hogy tudatosult benne, hogy nem egy nyelvet beszélünk. Megjelent a szemében egy kis bizonytalanság, de ez adta a legnagyobb bátorságot nekem. Meg akartam győzni arról, hogy szót fogunk érteni, és attól a perctől kezdve működik köztünk a kommunikáció – emlékezett vissza a kezdetekre.

Weisz Fanni szerepléseinek 2006-ban kezdődött története sem mindennapi. Már nyolcévesen kijelentette, hogy modell szeretne lenni, de csak tiniként, a család biztatására indult először egy helyi szépségversenyen. Az önbizalom-növelő tréningnek szánt próba sikerült: a média felkapta a hírt a siket lány bátor lépéséről. Fanni azóta sikeres modellkarriert épített, számos médiaszerepléssel. Ismertségét ugyanakkor a fogyatékkal élők helyzetének jobbítására, az esélyegyenlőség képviseletére is használja. Kiemelte azt, amikor 2010-ben Rúzsa Magdi dalát jelelhette a Megasztár döntőjében, de megtiszteltetésnek érezte azt is, amikor a Pécs Város Arca címet kapta meg. A közreműködésével jelnyelvi oktatási program indult, az ügyet a Csend Hangja Klaszter nevű országos szervezet tagjaként is képviseli. Az új tévéműsorra is szemléletformálási lehetőségként tekint, reményei szerint a siketek és hallók közötti kapcsolatteremtést szolgálhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!