Közélet

2014.10.07. 19:42

Fokozódott a szúnyoghelyzet idén ősszel

Hiába csípnek már a hűvös reggelek és az esték, az időjárás még nem mentesített bennünket a szúnyogok csípéseitől.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Októberben általában már nem nagyon számítunk szúnyoghadak támadására, de idén ez nem így van. Olvasóink is jelezték, hogy a csípős rovarok még most is sokfelé feltűnnek falun ugyanúgy mint városban, focimeccsen vagy a vízparton, és bizony, ha óvatlanok vagyunk, a lakásba is beszivárognak.

– Addig nem is változik a helyzet, amíg ilyen jó idő lesz – tájékoztatta a Dunántúli Naplót Tóth Béla szakértő. – Még mindig nagyon sok a sekély pangó víz, tócsa, és a 20 fok fölötti napi hőmérséklet nemcsak a szúnyogok aktivitásához elegendő, de még az új lárvák kikelését is lehetővé teszi. Az első fagyokig, illetőleg addig, amíg a napi csúcshőmérséklet nem csökken 10 fok alá, gyakorlatilag kimeríthetetlen a szúnyogutánpótlás.

Véleményét megerősítette Sár József rovarszakértő is, aki elmondta, hogy hidegvérű állatfajként a rovarok egészen addig aktívak, amíg meleg az időjárás.

Ami a védekezést illeti, a vegyszeres irtásnak sok értelme már nincs, hiszen területileg és az időjárás alakulását is tekintve követhetetlen a vérszívók inváziója. A szakértők szerint egy-két héten belül a természet gondoskodik az elmaradásukról.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!