Közélet

2014.10.24. 08:39

Két sávot is lezártak a 6-os főútra csúszott rézsű miatt

A sok csapadék Baranya megye több településén is gondokat okozott. Hobolon több mint ötven lakóházat veszélyeztetett a víz, Királyegyházánál a Bükkösdi-víz mentén homokzsákokkal védekeztek.

bama.hu, kei, zsj

Összefoglaló

A heves esőzések nyomán Pécs határában a 6-os főúton megcsúszott az út menti rézsű, ezért két sávot lezártak. A sok csapadék Baranya megye több településén is gondokat okozott. Hobolon több mint ötven lakóházat veszélyeztetett a víz, Királyegyházánál a Bükkösdi-víz mentén homokzsákokkal védekeztek. Egyes területeken két nap alatt több mint ötven milliméter csapadék hullott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
[/caption]

18:42 - Kitelepítés Alsószentmártonban

Két ház vált lakhatatlanná a csütörtök óta tartó esőzés miatt.
A katasztrófavédelem megítélése alapján a két alsószentmártoni lakóház esőzés következtében megromlott állaga miatt összesen három főnek kellett 2014. október 24-én a délutáni órákban kiköltöznie otthonából. A hátrahagyott házakat és környéküket a rendőrség visszatérően ellenőrzi.

16:35 - Homokzsákokkal védekeznek Királyegyházánál a Bükkösdi-víz partján


Homokzsákokkal védekeznek a Bükkösdi-víz mentén a Baranya megyei Királyegyházánál. A vízfolyás szintje a napokban lezúdult csapadéktól emelkedett meg.
Mintegy három kilométer hosszan védekeznek a Baranya megyei Királyegyházánál a Bükkösdi-víz mentén az esőtől megemelkedett vízszint miatt. A homokzsákokat töltő és elhelyező csapat gerincét a szentlőrinci járásban működő önkéntes mentőcsoport tagjai adják. A munkálatok célja, hogy az esőtől megduzzadt vízfolyás vizét lakott területen kívül tartsák.

16:28 - Nincs lezárt út Baranyában vízátfolyások miatt

Péntek reggel 9 óra után a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lezárta a Baranya megyei 6534-es jelű Bonyhád–Dombóvár összekötő utat Mázán, miután a heves esőzések nyomán megállt a csapadékvíz a burkolaton. Péntek délután 15.30 órától kezdődően viszont már feloldották a teljes zárat. Megyeszerte azonban több útszakasz is van még, ahol útszűkület vagy sebességkorlátozás van érvényben a kisebb-nagyobb vízátfolyások miatt, ezért a közlekedőknek érdemes fokozott óvatossággal közlekedniük, utazás előtt az aktuális forgalomkorlátozásokról a www.utinform.hu oldalon, illetve telefonon is érdeklődhetnek, elérhetőségeink megtalálhatóak a wa kozut.hu eboldalon.

A rendkívül heves esőzések nyomán Pécs határában, a 6-os főút 190-es kilométerszelvényében péntek reggel megcsúszott az út menti rézsű, a meglévő három sávból (2+1 sáv) kettőt lezártak, a forgalmat a délelőtti órákban a rendőrség szakemberei irányították, délutántól pedig jelzőlámpa segítette a közlekedőket. Délutánra sikerült letisztítani a belső sávot, így mindkét irányban megindulhatott a forgalom, egyedül a kapaszkodósáv van lezárva.

13:22 - 500 darab homokzsákkal védekeznek Bogádmindszenten

Bogádmindszenten 70 fő védekezik (50 fő közmunkás, 20 önkéntes), 500 darab homokzsákot tettek le. Munkagép segítségével a kevésbé terhelt árkokba vezetik át a vizet.

Kisvaszar településen három kritikusnak vélt helyszín van, azonban védekezésre nincs szükség.

Magyaregregyen egy ingatlannál a Szászvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület szivattyúzza a vizet.

11:25 - Ingatlanokat veszélyeztet a víz

Pécs-Somogy tetőn a földrézsű megcsúszása következtében a forgalom csak egy sávon, jelzőlámpa irányítása mellett halad, torlódásra kell számítani.

Magyarbólyban három ingatlant kellett homokzsákokkal védeni, valamint munkagéppel - a víz elvezetése érdekében - egy földutat szedtek fel. 10 órától figyelőszolgálat működik.

Gilvánfán egy ingatlant veszélyeztet a víz.

Bogádmindszenten és Királyegyházán a polgármester irányításával a helyi erők védekeznek.

10:39 - Több településen okoz problémát a nagy mennyiségű csapadék

[caption id="" align="alignleft" width="334"] foto: facebook
[/caption]

Hobolon a legrosszabb a helyzet: a víz 54 házat veszélyeztet. A megduzzadt Karasica és a kiáradt halastavak fenyegetik Fazekasbodát, ahol 30 lakóház került veszélybe. A katasztrófavédők mindkét helyszínre kivonultak, és megkezdték a szükséges munkálatokat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Helesfánál vannak gondok (fotó: Facebook)
[/caption]

Sásdon jelentősen megemelkedett a Baranya csatorna vízszintje, de a lakóházakat egyelőre nem ért el.

A helesfai tó is kilépett a medréből, a víz lassan az úttestig ér.

Mindszentgodisán egy ingatlant veszélyeztet a víz, a szivattyúzás folyamatos, további védekezésre nincs szükség. A településen figyelőszolgálat működik.

Sásdon két ingatlan udavarába folyt be a víz, a vízelvezetők tisztítására volt szükség.

Vékény településen a patak megduzzadt, ami három lakóházat veszélyeztet. A polgármester irányítása mellett a helyi erők az érintett ingatlanokat homokzsákokkal védik.

Almamelléken egy ingatlant veszélyeztet a víz.

8:40 - A nagy mennyiségben lehulló csapadék következtében a 6-os számú főközlekedési út 190-191 km szelvényében a vasasi elágazás és a laktanya közötti szakaszon Budapestről Pécs felé a menetirány szerinti jobb oldalon a felázott partoldal 5-6 m szélességben megcsúszott, kő, föld és sár került az útra.

A közút szakemberei a társszervekkel közösen mindent megtesznek, hogy az útszakaszt a közlekedők minél hamarabb teljes szélességben használhassák, előzetes felmérések alapján a pályaszerkezet szerencsére nem sérült meg.

A főút forgalma miatt az arra autózók menetidő növekedéssel számolhatnak, a helyreállítási munkákig, amit a csapadékos időjárás is befolyásolhat, a közlekedők türelmét és megértését kérik.

Teljes lezárás Mázán

A Baranya megyei 6534-es jelű Bonyhád–Dombóvár összekötő úton Mázán megállt a csapadékvíz, az útszakaszt 9.20 órakor lezárták szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!