Közélet

2014.11.20. 18:49

A rezsicsökkentés ellenére kétmilliárddal lógunk a cégeknek

A rezsicsökkentés sem oldotta meg a százmilliókra rúgó lakossági tartozások problémáját pécsi közüzemi cégeknél. Részeredmények vannak, és már az is biztató, hogy nem növekedtek az összegek.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Több mint ezerrel csökkent a távfűtés árával tartozók száma a megyeszékhelyen egy év alatt, s ezzel egy időben tizedével apadt a PÉTÁV forintosított kintlévősége is.

– A PÉTÁV Kft. lakossági kintlévősége jelenleg egymilliárd forint, mely 100 millió forinttal csökkent az előző évhez képest. A féléven belüli tartozásállomány csökkenése a 20 százalékos mértéket is eléri. A 360 napon túli tartozások esetében azonban, sajnálatos módon, ilyen mértékű csökkenés nem tapasztalható – tájékoztatta lapunkat a részletekről Rozsos Rózsa, a távhőcég kommunikációs munkatársa.

A Tettye Forrásház Zrt.-nek jelenleg mintegy 700 millió forint az alaptevékenységhez köthető, vagyis a ki nem fizetett víz- és csatornadíjból származó hátraléka. Ennek 70 százalékát (580 millió forintot) a lakossági tartozások teszik ki, a többit a vállalkozások, közületek halmozták fel – összesen mintegy 13 ezer ügyfél.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mindig időben befizeti a számláit?
---------------------------------------------------------------------------

– A kintlévőség hullámzóan alakul az egyes hónapokra nézve – a kibocsátott számlák, illetve a felhasználók fizetési szándéka, lehetőségei függvényében–, ezzel együtt aktuálisan az egy évvel ezelőtti állapothoz képest kismértékű csökkenés tapasztalható a lakossági kintlévőség-állományban – mondta megkeresésünkre Csöngei Adrienn, a cég szóvivője.

Mint elmondta, a számlák megtérülésében kedvező tendencia érzékelhető: bár sokan még most is késve fizetnek, a korábbinál kisebb csúszással. A tapasztalatok szerint általánosságban a kiszámlázott összegek harmada érkezik be a fizetési határidőig, a fennmaradó része a következő egy-két hónapban. A számlák megtérülése azonban 2013. második féléve óta jelentősen javult, esetenként 10 százalékkal gyorsabb volt.

Kell a támogatás

A rezsicsökkentéssel, és a kintlévőségi állománnyal összefüggésben gyakran emlegetik a közüzemi cégek elmaradó karbantartását, lassuló fejlesztéseit. A pécsi társaságok tájékoztatása szerint mindkét tevékenység tervszerűen és ütemezetten zajlik a szolgáltató cégeknél. Az erre vonatkozó kérdésre egybehangzóan úgy reagáltak, hogy miután a szolgáltatás színvonala, és a társaságok megítélése szempontjából ez kulcsfontosságú, kiemelt figyelmet is kap. Ugyanakkor a beruházások leggyakrabban elnyert állami és uniós támogatások függvényei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!