Közélet

2014.11.11. 10:31

Az Év Embere 2014 - Kosaras küzd a modellel

Ezúttal is olvasóink dönthetik majd el, ki legyen 2014 legjobbja. Alább adunk némi szöveges-képes-videós emlékeztetőt és segítséget a megfontolt voksoláshoz.

Fülöp Z. (Dunántúli Napló)

Ugyan hagyományosan december 31-én szoktunk évet összegezni, ám a Dunántúli Napló és a bama.hu már most meghirdeti immár hagyományos versenyét, az Év Embere szavazást. A helyzet idén sem könnyű, hiszen megint különböző teljesítményeket kell egymással összevetni – többek között megküzd egymással a népszerű kosaras és a hegedűművész, a sokoldalú színész és a polgármester.

Nyilvánvaló, hogy nem egyszerű a döntés, ezért is kérjük ismét olvasóink segítségét: döntsék el önök, ki volt a 2014-es év embere Baranyában! A hat, általunk kiválasztott jelöltre egyszerűen lehet szavazni: vagy a Dunántúli Naplóban található szelvényt kell kivágni, és egy borítékban a szerkesztőség címére (7627 Pécs, Engel J. u. 8.) elküldeni, vagy Facebook-oldalunkon a kiválasztott jelölt képét lájkolni. A szavazás ma indul, és december elsejéig tart.

Ábrahám István

Abban biztosak lehetünk, hogy a magyarországi agykutatás fel fog pörögni a következő években – és az is biztosra vehető, hogy ebben a pécsiek élen állnak majd. A Nemzeti Agykutatási Program a kormányzat szándéka szerint komoly támogatás kap, s ebből a támogatásból Pécsre is bőven jut. Az Idegtudományi Centrum elnöke, Ábrahám István többek között ezért is tért vissza Új-Zélandról: a lehetőségek ugyanis adottak egy komoly felfedezéshez, legyen szó akár a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór gyógyításáról.

A professzor a Dunántúli Naplónak azt nyilatkozta: az agy működésének megértése és betegségeinek gyógyítása korunk legnagyobb tudományos kihívásai közé tartozik, mely magas színvonalú, sokrétű és összehangolt kutatási stratégiát igényel, s ehhez Pécsett adottak a feltételek. Bizakodjunk tehát.

Baráti Kristóf

Tegyük fel, hogy fogalmunk sincs arról, ki az a Baráti Kristóf! Utánanézünk a neten, gyorsan kiderül, hogy hegedűművész, hogy a pécsi Kodály Központ rezidense, hogy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára, hogy már évek óta úgy emlegetik, mint az egyik leginnovatívabb magyar hegedűst – és hogy idén Kossuth-díjat és Bartók–Pásztory-díjat kapott.

Ezek alapján simán el is képzelünk egy mosolytalan ötvenes férfit, akinek már az oviban is violinkulcs volt a jele, s akivel nehéz beszélgetni, mert fogalma sincs a zenén túli világról, s minden mondatába belekeveri Mozartot. Ehhez képest Baráti Kristóf egy alig harmincöt éves, rengeteget mosolygó fiatal srác, aki a mai napig olyan közvetlen, mint amilyen volt öt, tíz, tizenöt évvel ezelőtt. Helye van a listán, nem is kérdéses.

Hárs József

A bólyi polgármester teljesítményét nem csak a baranyai kisvárosban ismerik el. Hiszen mi más lenne, mint elismerés, hogy a rendszerváltás óta nagy fölénnyel, legutóbb például vetélytárs nélkül választották meg helyben a város vezetőjévé. Irányítása alatt ugyanakkor Bólyból a település, sőt a megye határain is túlmutató minta, követendő példa lett.

Energetikai fejlesztései kapcsán a kisvárost kategóriájában európai mintatelepülésnek nyilvánították, a város és lakossága is folyamatosan fejlődik, gyarapodik. Utóbbit talán a bólyi ipari park növekedése mintázza a legjobban. A folyamatosan bővülő létesítménybe évente érkezik új beruházó, aminek köszönhetően a park cégei lassan annyi embernek biztosítanak munkalehetőséget, mint magának a városnak a lakossága.

Iványi Dalma

Aki ott volt, soha nem feledi – ráadásul tényleg úgy éreztük magunkat, mintha egy hollywoodi filmet néznénk, de egészen közelről. A PEAC és a PINKK női kosárcsapata játszotta a mindent eldöntő ötödik mérkőzést a pécsi sportcsarnokban, s pontosan tudni lehetett, hogy ez lesz Iványi Dalma utolsó meccse – amin így értékesített két fontos büntetőt:

A pécsi női kosárlabda legendás alakja nem roppant össze a teher súlya alatt, tényleg úgy játszott, mintha az élete múlna rajta. Az nem múlt persze, de valami mégis: egy álomszerű pályafutás álomszerű befejezését ígérte ez a nap. S az álom azon a májusi estén szívet melengető valósággá vált – nyert a PINKK, s Iványi úgy köszönt el a sportágtól, ahogy a legnagyobbak szoktak: bajnoki címmel. Neki ez már a tizedik volt – de hogy a legértékesebb, afelől ne legyenek kétségeink.

Köles Ferenc

Már korábban is helyet kaphatott volna a listánkon Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház fiatal művésze: 2012-ben ugyanis Jászai Mari-díjat vehetett át. Hogy miért mégis most emeltük ki? Egyszerű: azért, mert immáron végérvényesen a pécsi művészi élet ikonikus alakja. Sőt, valójában nem is csak a művészié, hiszen a város több rendezvényén találkozhatunk vele – hol felolvas, hol az Ördögkatlan Fesztiválon bohóckodik. Utóbbira akkor is készen áll, ha egy kis reklámot kell csinálni a színházi béreleteknek:

Érdemes megemlíteni vele kapcsolatban, hogy színészi sikereit anélkül éri el, hogy járt volna a Színház- és Filmművészeti Egyetemre – a Janus Egyetemi Színházból vándorolt át a Nemzeti deszkáira. Persze az elismerések sem maradtak el: a POSZT-on Básti Lajos-díjat kapott, néhány hete pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján lett az övé a legjobb férfi alakítás díja.

Weisz Fanni

Anélkül, hogy a korábbi köztársasági elnöki újévköszöntőket minősítenénk, kijelentjük, más szemmel nézte az ország tavaly és idén január elsején Áder János pezsgős intelmeit. A siket modell pécsi Weisz Fanni volt ugyanis a jeltolmácsa az újév első perceiben. Mindez csak jelzi, hogy a 22 éves szépség hol tart jelenleg, mit ért el eddig.

Az M1 Ég, föld, férfi, nő című sorozatában Nagy Sándorral járják az országot. Ezen a videón a Tettei romoknál Fanni gyermekkori, személyes élményeit is megosztja.

Weisz Fanni már amiatt listánk tagja lehetne, hogy jelentős hátrányból indulva ért el sikereket, köztük nagy hazai modell- és szépségversenyeken, vagy mert Pécs jószolgálati nagykövete és reklámarca. Ám főképp amiatt gondoltunk rá, mert szépségét és sikereit arra használja – éretten, tudatosan –, hogy az elfogadásról, a tolerancia fontosságáról beszéljen, s hangsúlyozza, ha nagyon akarjuk, bármit elérhetünk, még ha hátrányból indulunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!