Közélet

2015.02.27. 16:04

Pollack Expo: okostégla, asztali lámpa csaptelepekből

„Uraim, érdeklik önöket a fűtéstechnika új kihívásai?” A belépéskor elhangzó kérdés más helyzetben azért kellőképpen szürreális lenne, de a Pollack Expón nagyon is helyénvaló.

F. Z.

A pécsi rendezvényen több, mint százhúsz cég mutatkozik be a fiataloknak, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy a legtehetségesebbeket magukhoz csábítsák.

Miután udvariasan lerázzuk a kérdést nekünk szegezőt (bár a fotósunk mintha egy pillanatra elgondolkodott volna...), bóklászni kezdünk. Kiállítókból valóban nincs hiány, egymást érik a standok, a látványos feliratok pedig mindent elborítanak – jobbról az okostéglát reklámozza egy cég, balról a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit ecseteli egy óriási tábla, a csupa nagybetűs szavakból vajmi keveset értünk, de hát nyilván nem is mi vagyunk a célközönség.

Hamar megtaláljuk aztán a kedvenc helyünket: „Az épületgépészet képzőművészei” című kiállítás minden bizonnyal sokakat rabul ejt, hiszen a csaptelepekből készült asztali lámpa, a rézcsőből és kazánalkatrészből összeállított fürdőszobai polc olyan, mint egy megvalósult álom.

És ha már álom: sok, nagyon sok fiatalt láttunk, akik bizakodó arccal ültek egy-egy cég kitelepülésénél – nem egy esetben konkrét állásinterjúba hallgathattunk bele, volt, ahol már sokat sejtető kézfogásba torkollott a beszélgetés. Ha egy tehetséges fiatalt megcsípünk, akkor már megérte kijönnünk, súgja meg nekünk az egyik legnagyobb pécsi foglalkoztató vezetője. Mi mindenesetre szurkolunk – neki is, a fiataloknak is.

A szakkiállítás csütörtöki megnyitóján adta át Páva Zsolt, Pécs polgármestere a város műszaki díját, amelyet Breuer Marcellről neveztek el. Az elismerést ebben az évben Kittka Péter, a PTE főiskolai docense kapta.

Címkék#Pécs#PÉcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!