Közélet

2015.03.21. 18:05

Folytatódik az egyetemi vesztegetési per

Három pécsi ügyvédet is kizárt a bíró a Győri Törvényszéken folyó egyetemi vesztegetési perből az előző tárgyaláson.

Babos A.

Az indoklás szerint amiatt, mert alkalmazottként vagy óraadóként kapcsolatban állnak és álltak a per egyik károsultjával, a PTE-vel. A döntés nem jogerős, az ügyvédek, sőt a baranyai főügyészség is fellebbezett ellene. Jogerősen a Győri Ítélőtábla dönt.

Ügyvédek szerint amiatt érdekes ez, mert ha a döntésnek helyt ad az ítélőtábla, a bíróság akár elrendelheti a per újrakezdését is, sőt akár a teljes nyomozás megismétlését. Avagy akár az is következmény lehet, hogy egyes tanúvallomásokkal már nem lehet számolni az ügyben. Minden vádlottnak, illetve gyanúsítottnak ugyanis joga van a nyomozás kezdetétől a független és elfogulatlan védelemhez, ám a bíró kizáró döntése éppen arról szólt, hogy az érintett ügyvédek szerinte nem függetlenek a perben.

Az egyetemi vesztegetési per március 23-án folytatódik. Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt.

A kizárásról szóló jogerős döntést akár hétfőn kihirdethetik, annyi mindenesetre biztos, hogy mostanra minden vádlott kapott idézést, míg korábban csak azoknak kellett részt venniük az egyes tárgyalásokon, akik érintettek voltak az adott napon.

Négy éve, a nyomozati szakban sor került már egy ügyvédcserére, amikor is a 18. rendű vádlott megtudta, hogy a családja által felfogadott ügyvéd a PTE alkalmazottja, ezért vele szerződést bontott. Azóta dr. Csernik Aranka az ügyvédje, aki szerint arról is érdemes szót ejteni, hogy a 2012 szeptembere óta, Győrben folyó per miatt olyan jelentős anyagi kiadások terhelik a vádlottakat, amelyek a még a vádhatóság szerint is egyelőre nem bizonyítottan elkövetett bűncselekmény súlyán is túlmutathatnak.

Ő a sértetti szerepkör tisztázását is fontosnak tartja, mert a költségvetési csalás vádpont ellenére – tudomása szerint – sem a magyar államot, sem az Európai Uniót eddig egyik hatóság és a bíróság sem értesítette, márpedig ez egyértelmű hatályon kívül helyezési ok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!