Közélet

2015.03.09. 15:30

Megújul a belső-bédai horgászparadicsom

Miközben elkezdődött a horgászszezon, s a megyében is egyre többen keresik fel a vízpartokat, hozzáfogtak a Mohács közelében található, a pecások körében egykor kultikus helynek számító Belső-Béda eredeti állapotának helyreállításához.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Talán nincs is olyan vérbeli horgász a megyében, aki nem járt, vagy még csak nem is hallott a Mohács közelében található népszerű horgászvízről, Belső-Bédáról. A holtágrendszer tulajdonképpen olyan, mint a Duna-delta miniben: ideális élőhely a halaknak, ritka növényeknek és állatoknak, s mindezért kedvelt kirándulóhely is. Pontosabban csak volt: a festői tájat omladozó, elhagyott horgászstégek rombolják, s a víz minősége sem az igazi.

Most mindezen változtatnak. A Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátumot működtető szervezetek, magyar részről a Duna–Dráva Nemzeti Park több százmillió forintot nyertek el a természetvédelmi szempontból értékes élőhelyek fejlesztésére. A magyar félre eső összeget Belső-Béda újraélesztésére költik.

A nemzeti park igazgatóságán elmondták, a napokban kezdődnek el a munkák. Azok során elbontják az engedély nélkül épült mintegy félezer romos, életveszélyes stéget. A tulajdonosok figyelmét ezt megelőzően többször is felhívták a bontásra, így aki akart, maga is bonthatott volna, de ezt senki nem tette.

A vízre ezt követően hatvan új, tájba illeszkedő stéget építenek, amit nyár végétől bárki használhat majd, aki horgászjegyet vált (A napijegy ára kétezer, az éves engedélyé húszezer forint).

A túlszaporodott hínár egy részét eltávolítják, s a víz szervesanyag-tartalmának biológiai úton való csökkentését is tervezik, csakúgy, mint a nem őshonos halfajok háttérbe szorítását. Ez utóbbi több évet is igénybe vehet, a munkálatok egyéb részei viszont már őszre befejeződnek.

Az alkalmi pecások turistajegyet is válthatnak

Azok, akik szeretnék kipróbálni a horgászatot, de egyelőre nem tervezik, hogy rendszeres vendégek lesznek a vízpartokon, idén is kiválthatják a tavaly bevezetett, korlátozott pecázásra jogosító állami turista­horgászjegyet. A három hónapra érvényes, kétezer forintba kerülő, bankkártyával kifizethető jegy a világhálón (www.nebih.gov.hu vagy www.horgaszjegy.hu) szerezhető be.

Az okmány megszerzéséhez a hagyományos horgászvizsgával nem egyenértékű, könnyítettnek mondott vizsgát kell tenni a világhálón: a tananyag letöltése és elsajátítása (érdemes tanulni, mert simán el lehet hasalni, ha nem vagyunk tisztában például a tilalmi időszakokkal, a korlátozások alá eső halfajokkal) után húsz kérdésből álló tesztet kell kitölteni. Legalább tizenöt helyes válaszra van szükség az engedélyhez.


 
Az igazán megszállottak már belecsaptak

A vérbeli horgászok többségét az első tavaszias jellegű napok már biztosan kicsalogatták valamelyik vízhez, sőt, az igazán megszállottak télen sem álltak le. A megyében található horgásztavak egy része már kinyitott, amelyik pedig még nem, várhatóan néhány napon látogatható lesz. A legtöbb napi-, hetijegy és a bérletek ára nem változott.

Idén február 28-a volt a tavalyi fogási naplók leadási határideje, akik ezt elmulasztották, dupla áron (négyezer forintért) válthatnak horgászjegyet.

Baranyában hatvan egyesületben mintegy tizennyolcezer horgászt tartanak nyilván, országszerte ezeregyszáz egyesület tagjaként több mint háromszázezret. A megyében az egy főre eső halfogás átlaga magasabb az országosnál, húsz kiló felett van, évente több mint háromszázezer kilogrammnyi halat fognak ki a horgászok.

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!