Közélet

2015.05.17. 11:54

Vízilabda: Lukács Gergely „játékospárti” edző

Az OB I.-ből kieső PVSK edzője, Lukács Gergely nagyon utál veszíteni.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

– Gondolom nem erre számított, amikor februárban kinevezték a csapat élére.

– Nem! Korábban is azt gondoltam, és most is az a véleményem: ennek a csapatnak bent kellett volna maradnia – kezdte Lukács Gergely, a PVSK-Mecsek Füszért edzője. – Óriási kudarcként élem meg ezt. Rengeteget gondolkozok, hogy mi volt a kiesésünk oka. Ha erre a kérdésre válaszokat találok, máris lehet azon dolgozni, hogy többször ilyen ne fordulhasson elő.

– Tudom, hogy ön nagyon szereti a focit. Ha egy futballedző tizennégyszer egymás után vereséget szenvedne, azt lehet, hogy már a felénél kirúgják, vagy lemond. A PVSK vezetése kiáll ön mellett, de a maga fejében nem merült fel, hogy bedobja a törölközőt?

– A kinevezésem után egy hónappal a vezetőség bizalmat szavazott, az idei eredménytől függetlenül hároméves szerződést kötött velem. Ennek ellenére a tisztesség úgy kívánta, hogy az utolsó meccs után felajánlottam a lemondásomat az elnöknek, amit ő nem fogadott el. Higgye el, számomra nem presztízskérdés, hogy az OB I.-ben legyek edző. Hatalmas megtiszteltetés, de nem kapaszkodok a posztba, legfontosabb a pécsi vízilabda jövője. Abban a pillanatban, amikor úgy érzem, nem én vagyok a legalkalmasabb a feladatra, én leszek az első, aki megköszöni a dolgot.

– A „korai” hosszabbítás nem nyugtatta meg túlságosan?

– Egy pillanatra sem foglalkoztatott a szezon közben ez a dolog. Meccsről meccsre készültünk a csapattal, és nyerni akartunk minden egyes alkalommal. Az esetek jó részében nem is sok hiányzott ehhez. Olyan típusú ember vagyok, aki borzasztóan utál veszíteni. Higgye el, hogy ha most elkezdenénk pingpongozni és megverne – márpedig megverne, hiszen nagyon régen fogtam már ütőt –, akkor is teljesen magam alatt lennék. Szóval a válaszom határozott nem!

– Térjünk át a szakmára. Miért esett ki az OB I.-ből a PVSK?

– A sok vereséget nehéz feldolgozni, és több fiatal játékos ezt nem tudta megfelelően, kellő rutinnal kezelni. A mérkőzéseinken semmi baj nem volt a csapat motiváltságával, egyszerűen hiányzott az a rutin, ami egy ilyen nehéz helyzeten átsegít.

– A meccseken tehát nem volt gond. És az edzések? Nem voltak problémás pólósok?

– Olyan egy sem, akivel huzamosabb ideig kellett volna foglalkoznom. Nyilván edzéseken sokat kellett fegyelmeznem, voltak kilengések.

– Ön mit csinálna másként, ha elölről kezdhetné februártól?

– Visszanézve a meccseket egy-két apró dologba bele lehetne nyúlni, de mindig utólag okos az ember. Ami viszont biztosan a számlámra írandó, hogy túl közel álltam a csapathoz. Nem is rég még sokakkal csapattársak voltunk, nehéz hirtelen beleállni egy teljesen új szerepbe. Vissza kellett volna lépnem kettőt. Aki viszont ismer, az tudja, én egy ilyen csávó vagyok. Szóval ha újrakezdeném, akkor sem biztos, hogy másként csinálnám, legfeljebb még konkrétabb szabályokat fektetnék le. Viszont pont ezért a jövőre gondolva igyekszem olyan játékosokat Pécsre hozni, vagy itt tartani, akik hasonlóak hozzám. Akik szeretnek dolgozni, minden egyes edzésen meghalnak azért, hogy jobbak legyenek, akik lehetnek a „parton” is példaképek. Így talán nem is lesz nagy baj, hogy nincs meg a három lépés.

– Az rendben van, hogy már építi a jövő évi csapatot, de az OB I.-re, vagy az OB I. B-re?

– Ez egy olyan dolog, ami nem rajtunk múlik. A szövetség hamarosan eldönti, hogy bővíti-e az élvonal létszámát. Nyilván nagyon örülnék, ha az OB I.-ben folytathatnánk, de nem leszek sem boldogabb, sem felszabadultabb ettől. Ha marad az OB I. B, akkor is kemény munka vár ránk. Nagyon motivál a feladat, óriási kihívás egy új szakmai stábbal, az alapokhoz visszanyúlva újraépítenünk a pécsi vízilabdát. Akárhogy is lesz, a munka már most elkezdődött.

Már körvonalazódik a jövő évi csapat magja

Lukács Gergely elárulta, hogy már alakul a jövő évi csapat.

– Aláírt szerződés még nincs senkivel, nevekkel nem szolgálhatok – mondta a szakember. – Szóban többekkel megegyeztem, hogy Pécsett játszanak ősztől. Hogy melyik osztályban indulunk, úgy tűnik, a magyar magot nem érinti majd.Akivel megegyeztem, az így is, úgy is jön. Hogy végül lesz-e OB I., inkább a légiós helyeket befolyásolja.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az PVSK-ba idén berobbanó két fiatal tehetség, Csaba Márton és Lajkó Márton marad-e a csapatnál, hiszen nem lenne meglepő, ha mások is kivetették volna a hálójukat rájuk.

– Mind a két fiatal pólós iránt nagy volt az érdeklődés – nyilatkozta Lukács. – Az idei teljesítményük miatt ez nem is meglepő. Nagy örömünkre azonban mind a ketten a mi csapatunkat fogjkűk erősíteni a jövőben. Azt nyugodtan mondhatom, hogy többek között rájuk alapozva kell hosszú távon a csapatot felépíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!