Közélet

2015.06.26. 11:17

Üresen álló, hatalmas belvárosi pincék Pécsen

Több mint félszáz ember volt kíváncsi tegnap a város legnagyobb kiépített pincéjének bejárására. Szájról szájra terjedt a föld alatti túra híre, nőtt a kíváncsi tömeg, a szakmai vezetésen pedig döbbenetes történelmi érdekességek derültek ki a helyről és a város hatalmas pincerendszeréről.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Negyven éve kezdték meg a Rákóczi út 67–69. alatti pincerésznek, egy ezer négyzetméteres nagyságú, tíz méter mélyen húzódó hálózatnak az újjáépítését. A dizájnosan újjáépített belsőt eredetileg egyetemi klubnak szánták. Nem lett az, de volt itt színházi előadás, rendeztek benne kiállítást, Matyi Dezső is kacérkodott vele, hogy bortárolásra és étteremként bérbe veszi. A hatalmas föld alatti objektumot azonban nem tudták hosszú távon hasznosítani. Most árulják, az egyik tulajdonos szerint félmilliárdba kerülne napjainkban a megépítése, de százmillióért már odaadnák. Mindemellett nem nagy a tolongás, pedig érdemes lenne valami kollektív turisztikai megoldást kitalálni, mert a városnak van még vagy tíz ilyen nagyméretű pincerésze, ami üresen áll.

Akadnak azért pincesikerek is: egybefüggő pincehálózaton át távhővel látják el a belváros több intézményét a Munkácsy utca mentén a Kossuth téren és a Széchenyi téren át a Színház térig, vagy a rendőrségtől a Rákóczi út alatt a volt Sopianae-csarnokig, tudtuk meg Kiffer Pétertől, a kivitelezést vezető aknamélyítős szakembertől. A város legnagyobb föld alatti tere, a 4 ezer négyzetméteres egykori Hamerli-pince (Rákóczi út 48–50.) viszont rekonstrukcióra vár. Mindenesetre félnünk már nem kell a föld alatti üregektől, mert az ezredforduló előtt a mintegy 200 kilométernyi hosszú pécsi pincehálózat (ebből 86 kilométer van a belváros alatt) kétharmadát betömedékelték, harmadát pedig megerősítették.

Tervezik a pécsi pincék múzeumát

Dr. Kaszás Ferenc geológus mérte fel az 1970-es években a pécsi pincerendszert, s mint kiemelte, már csak néhány üreg lehet, amire nem találtak rá, de ha ennyi idő alatt nem okozott problémát, már ezután sem fog. A föld alatti város nagy részét betömedékelték, a térinformatikai rendszer részeként digitálisan rögzítették a meglévő helyzetet, így a város bármely területének pincehálózati állapota bármikor pontosan előhívható. A veszélyhelyzetek elhárultak, viszont elgondolkodtató, hogy jó minőségű, nagyméretű pincék állnak még többfelé kihasználatlanul.

Ugyanakkor pozitív példa a hasznosításra a bányászmúzeum, a Cellárium és a Barbakán vendéglő, a terrárium, a pezsgőgyári tárolókkal kapcsolatban pedig most az a legújabb elképzelés, hogy pécsi pincék múzeumot hozzák belőlük létre.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!