Közélet

2015.11.29. 15:21

Munkabaleset: Baranyában idén két dolgozó vesztette életét

Baranyában 404 munkabalesetet jelentettek, amelyből kettő végződött halállal. Tudomásunk szerint egy favágó és egy mezőgazdasági munkás vesztette így életét.

Katus Eszter

Jövő héten tárgyalják a Komlói Járásbíróságon annak az egységvezetőnek az ügyét, aki foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt áll bíróság elé. A férfi tavaly októberben egy vízvezeték cseréjéhez küldte ki a beosztottjait, azonban a munkálatok megkezdése előtt nem egyeztetett a gázszolgáltatóval, így a munkások nem tudták, hogy a munkálatok helyszínén gázvezeték fut a földben. A munkagép átvágta vezetéket, a gáz pedig ömleni kezdett. A vízvezeték-szerelő megpróbálta elzárnia a gázt, de nem járt sikerrel, sőt, a gáz eddig ismeretlen okok miatt berobbant. A szerelő égési sérüléseket szenvedett.

Munkabalesetek Baranya megyében (2015. I–III. negyedév)

Összes munkabaleset 404

Ebből halálos 2

Súlyos csonkulásos 1

Egyéb súlyos 0

Súlyos összesen 3

Csonkulásos összesen 4

Bár ez az eset a körülményekhez képest még szerencsésen végződött, az országban eddig ötven olyan munkahelyi baleset történt idén, amelyben a dolgozók életüket vesztették. Ez a szám megegyezik a tavalyival, összességében azonban a munkabalesetek száma 9,4 százalékkal nőtt. A legtöbb baleset Budapesten történt, Baranyában 404, amelyből kettő végződött halállal.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának adatai szerint a leginkább érintett korcsoport a 35–44 éveseké, míg a legtöbb balesetet a gépipar és a feldolgozóipar „termelte” ki. Érdekes adat viszont, hogy bár az építőiparban „csak” 542 munkabaleset történt, ezek közül 15 halálos kimenetelű volt.

A felügyeleti szervek az év első kilenc hónapjában 33 millió forint munkavédelmi és 2 millió forint eljárási bírságot szabtak ki – ez azonban, úgy látszik, nem csökkentette a balesetek számát.

Járadék és táppénz is

Munkabaleset bárkit érhet, aki dolgozik, ezért jó tisztában lenni a fogalmával. Akkor beszélhetünk munkabalesetről, ha a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri a baleset, annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. Nem tekinthető munkabalesetnek, ha valakit a lakásáról a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására menet közben éri a baleset, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Baleseti ellátásként a sérültet baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz és baleseti járadék illeti meg. A munkahelyi balesetet a cég, illetve a munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség is vizsgálhatja.

Feketén, kevés tapasztalattal?

Bár az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója nem tért ki a balesetek okaira, azok számának növekedését több minden okozhatja. A korábbi évek tapasztalati szerint a munkabiztonsági hiányosságok sokszor együtt járnak a feketefoglalkoztatással. Általában (de nem kizárólagosan) az építőipar és a mezőgazdaság a melegágya az illegális munkavégzésnek.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok szakember jobb fizetés reményében külföldön vállalt munkát, ezért a hazai vállalkozások kényteleken voltak kevesebb tapasztalattal rendelkezőket is felvenni, akik talán még kevésbé elővigyázatosak.

Mindamellett az sem kizárt, hogy ma már több esetet jelentenek be, mint korábban.

Ebből halálos 2

Súlyos csonkulásos 1

Egyéb súlyos 0

Súlyos összesen 3

Csonkulásos összesen 4 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!