Közélet

2016.02.29. 08:29

Már szerelik Magyarország egyik legnagyobb daruját a Magasháznál

A 25 emeletes pécsi Magasház bontási munkálatai február végén újabb jelentős állomásukhoz érkeznek. 2016. február 29-től kezdődően megkezdődik a bontáshoz használandó toronydaru felállítása.

forrás: Magasház Sajtó

A bontási munkák során ez a toronydaru fogja végezni a védőpalánk elemeinek az épület felső szintjére történő felemelését, a bontáshoz használt gépek mozgatását valamint a bontott épületszerkezeti elemek – úgy, mint pillérek, homlokzati panelek és így tovább - leemelését.

A toronydaru elemeinek összeszerelését egy a toronydarunál és az épületnél is magasabb 8 tengelyes, 104 m emelési magasságú 500 tonnás autódaru fogja végezni.

Február 29-én, hétfőn, az autódaru és a tartozékait szállító nyerges kamionok megérkeznek az építkezés helyszínére, s megkezdődik az autódaru kiszerelése és üzembe helyezése.

Ezt követően megérkeznek a toronydaru törzs elemeit szállító kamionok is és megkezdődik a toronydaru törzsének összeállítása. Ezzel párhuzamosan a toronydaru további elemeit folyamatosan, ütemezetten szállítjuk a helyszínre.

Ezután az épület melletti lezárt felvonulási területen megkezdődik a toronydaru fő- és ellengémjének az összeszerelése is, ami után a gémek a végleges helyükre kerülnek.

A toronydaru összeszerelt állapotába 97,5 m-es törzzsel, 87 m-es horogmagassággal 40 m-es gémhosszal, a gém végén 5 tonna teherbírással fog rendelkezni.

A toronydaru üzembe helyezésére a legszigorúbb szabályok szerinti teherpróbák és a beállítások elvégzése után kerül sor.

Ezt követően a szerelést végző autódaru visszabontásra kerül és a tartozékaival együtt elhagyja a munkaterületet.

A munkák ezután a palánkrendszer összeszerelésével fognak folytatódni, ezen feladatokat március közepéig tervezzük elvégezni. A palánkrendszer összeszerelését és beüzemelését követően kezdődhet meg a Magasház szerkezetének tervszerű visszabontása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!