Közélet

2016.05.12. 16:28

Zsolnay Fényfesztivál: legendás idők, új fények

Nehéz ezt már a pécsiekkel elhitetni, mégis igaz: soha nem volt látványosságok, a város történelmét megidéző jelenetek lesznek a belvárosi utcákon tereken július 1–3. között a Zsolnay Fényfesztiválon. A turistacsalogató ingyenes rendezvénysorozat különlegességeiről a ZSÖK NKft. marketing- és programigazgatóját, Móczár Gábort kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Miben más ez, mint a Negyed megnyitásával elindított Zsolnay Fesztivál?

– Abban, hogy az egész városról szól, annak igazi erősségeiről és 1700 éves történelméről. Így a Dóm tér, a Sétatér, a Széchenyi tér, a Zsolnay-negyed és a belváros utcácskái is programhelyszínekké válnak, és Pécs értékeit, a bensőséges terek, házak sajátos hangulatát igyekeznek felvillantani.

– Mi a célja a rendezvénynek?

– Száznál is több ingyenes programmal szeretnénk megszólítani és idehívni az ország minden pontjáról a vendégeket. Nagy léptékű hazai médiakampány előzi meg a fesztivált, a város barátságos, befogadó jellegére és turisztikai vonzerejére összpontosítva.

– Hogyan alakul a három nap?

– Napközben például az utcákon összetalálkozhatunk majd gladiátorokkal, janicsárokkal, egyetemistákkal a XIV. századból és iparosokkal a szecesszió idejéből. Emellett mindenütt római és török kori vásári forgatag lesz, komédiásokkal, zenészekkel, cirkuszosokkal, előadásokkal, koncertekkel, látványos menetekkel. Másrészt aki Pécsre látogat, a fesztivál alatt a turisztikai látnivalók minden Örökség-jegycsomagjának megvásárlásakor egy + egy jegyet kap, tehát a másodikat ingyenesen.

– Milyen programújdonságokkal készülnek?

– Röviden úgy fogalmaznék, sok fénnyel és cirkusszal. A cirkusz zsonglőrökkel és hatalmas akrobatikus mutatványokkal lepi el a tereket, de azért a belga Theater Tol elsejei légszínházát mindenképp kiemelném, mert ekkor egy esküvő emelkedik a Széchenyi tér fölé, és több méter magasban izgulja végig a ceremóniát maga a násznép is. A fény pedig az országban egyedülálló módon nemzetközi építészeti fényfestő versenyen profi gépekkel és 3D-s megoldásokkal festi meg esténként a dóm homlokzatát és tornyait, a koncerteket követően. Eddig már 18 produkció nevezett be a vetélkedésre. Emellett élőszobor-versenyt is hirdetünk, amelyen nemcsak egy-egy alak, hanem olykor egész társulat is „kővé” merevedik.

– Azért az sem mindennapi, akik a koncerteken színre lépnek!

– Olyan popsztárokat hívtunk meg, akik önmagukban elhozhatnak ide embereket az ország másik végéből. A két díva, az afro énekesnő Buika és az ausztrál Natalie Imbruglia július elsejei és másodikai fellépése a Dóm téren az egyedüli fizetős program, és a jegyek pár hetes elővételben nagyon jól fogynak. A térre egyébként négyezer ember fér csak be a koncertek alatt, szóval igyekeznie kell, aki köztük akar lenni. A három nap során emellett lesz még jó néhány zenei fellépő a Széchenyi téren is, a két hazai sztárvendég pedig a Hot Jazz Band és a Kerekes Band, a jazz és a világzene közönségvonzó változatával.

Cantat után

Móczár Gábor az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke. Hat nyelven beszél, és az Europa Cantat XIX Pécs 2015 kapcsán ismerte meg igazán a régió. A nemzetközi kultúrkapcsolatokkal rendelkező kiváló szervezőt itt fogta a város a kórusfesztivált követően a ZSÖK NKft. programjainak koordinálására. A szakember lapunknak elmondta, hogy kórusvonalon sem állt meg az élet Pécsett a Cantat befejeződésével. Idén egy, jövőre két zenei kurzus jön ide az Európai Kórusszövetség programrendszeréből, az Ifjúsági Világkórus 2017-es turnéján pedig könnyen lehet, hogy Pécset is útba ejti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!