Közélet

2016.07.31. 18:36

Hidegzuhanyt jelentett az albérlet ára

Havi 80 ezer alatt szinte nincs is kétszobás albérlet Pécsett, az egyetemek vagy a belváros közelében, rezsi nélkül persze. Az árakat sok esetben a külföldiekre szabták, ám mindenkire hat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kedves, tiszta, rendes norvég vagy német diáklánynak szeretné kiadni Pécsett szinte mindenki az albérletét, s ennek megfelelően alakították az árakat, legalábbis a látszat ezt sugallja. Mindezt véleményként több olyan nem pécsi szülő fogalmazta meg közvetlenül és közvetve lapunknak, akiknek gyermekét most vették fel a PTE-re. Pécsnél jobb helyzetben lévő városokban dolgozó, jó állásokban lévő emberek is jelezték, sokallják a legalább 80 ezer forintos havi díjat, amit rezsi nélkül elkérnek, egy-, inkább kéthavi kaucióval az egyetemi karok vagy a belváros közelében egy kétszobás lakás bérletéért. A garzon némileg olcsóbb, 60 ezer körül van, de abból kevés van, szinte azonnal elviszik, csakúgy mint az ár-érték arányt tekintve legjobb albérleteket.

Beszéltünk több ingatlanossal, ők is tapasztalják a szülők kétségbeesését. Egyesek azt mondták, kevés a kollégiumi hely, főként a jó színvonalú, s nem is lehet oda könnyen bekerülni, sőt, külföldiek foglalják a legjobb helyeket, de a statisztikák mást mondanak.

Az egyetemistáknak az orvosi kar közelében, a belvárosban és az Uránvárosban keresnek jobbára albérletet. Jellemző a pécsi viszonyokra, hogy már panziók, fogadók, kisebb hotelek is kínálnak egyetemistáknak szobákat, albérlet gyanánt.

Mindez persze a pécsiek életére is hatással van, a többség, aki albérletbe kényszerül, a Kertvárosban vesz ki lakást, de már ott is 40-50 ezer forint plusz rezsi a tarifa.

Elviekben jobban megéri, ha vesznek

Ingatlanosok szerint korábban többen gondolkodtak abban, hogy vesznek inkább lakást gyereküknek. Ennek most is lenne értelme, akár hitelfelvételt is vállalva, ám az önerőt le kell tenni. Mindemellett is van árfelhajtó hatás, ami akár milliókban mérhető, ezért a pécsieknek azt tanácsolják, hogy ne most vegyenek a keresett helyeken lakást, várjanak ősz elejéig-közepéig, ha tehetik.

Már voltak új egyetemisták szülei általi vásárlások, nem is feltétlenül a legolcsóbb szegmensben, de jobbára azok vettek, akiknek az orvosi karra vették fel gyereküket, esetleg egy testvér már itt van, vagy egy-két éven belül ő is egyetemista lehet.

Mások bizonytalanabbak, mondván Pécs nem erős gazdaságilag, de sokkal inkább amiatt, mert szakot, egyetemet is válthat a gyerek, sőt ennek ellenére is külföldre mehet, szerencsésebb esetben tanulni, avagy dolgozni, diplomázás helyett.

A jelentkezők többségét felvették kollégiumba

Hat kollégiuma van Pécsett a PTE-nek, 3530 férőhellyel. Négyet teljeskörűen felújított az egyetem az elmúlt években. A 2016/2017-es tanévben 2705 férőhely (76,6 százalék) a magyar hallgatók, 656 férőhely (18,6 százalék) a külföldiek számára áll rendelkezésre, további 169 hely  (4,8 százalék) vendégszobai funkciót tölt be. A kollégiumi helyek havi 12-18 ezer forintba kerülnek, komfortfokozattól függően.

A legmagasabb komfortfokozatból 2637 férőhely van, ebből a következő tanévben 2017 a magyar hallgatók számára, 498 a külföldiek számára van fenntartva, 122 férőhely vendégszobában van.

Tavaly 3145 magyar jelentkezőből 2827 hallgatót vettek fel kollégiumba, tehát a jelentkezők majdnem 90 százaléka részesült kollégiumi elhelyezésben.

A Modern Városok Programban a következő években felújítják a Balassa és a Damjanich kollégiumokat, és modernizálják a Hunyor Vendégházat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik