Közélet

2016.07.16. 18:37

Piacon a baranyai, mézédes görögdinnye

A megyében is beérett a görögdinnye, már több fajtát is kínálnak a termelők és a kereskedők.

Hajdu Zsolt

Már kapható a csarnokban a Gerde, Vajszló és Sellye környékén termett görögdinnye, az elmúlt napokban nagyobb tételben is beérett, és megszedték a termést. A minőségre sem lehet panasz, az édes, zamatos dinnyék között már vannak 13-15 kilogrammosak is. Érdekesség, hogy a kerek, sötétzöldeket kezdik felváltani a korai érésű, hosszúkás formájú, enyhén cirmos héjú fajták, amelyek a termelők szerint általában ízletesebbek is. A dinnye kezdő ára is megfizethetőnek tűnik, 180 forintban számolják kilóját, amely feltehetően folyamatosan csökken majd. A csütörtök hajnali vihar egyelőre nem érezteti hatását, a legtöbb dinnyeföldön nem okozott kárt a szél és az eső.

Nagyon sokféle paprikát kínálnak az asztalokon, és van már cseresznyepaprika is. Javában a szezonban járunk, szinte mindenütt kínálják a lecsópaprikát, ennek az árára sem lehet panasz, már 150 forinttól megvásárolhatjuk kilóját. És természetesen a paradicsomot is, amelynek már szintén kedvező az ára.

Erősen fogyatkozik a kínálatból a meggy, a kajszi viszont még tartja magát, habár kevesebbet láthatunk az asztalokon. A kései fajtákból pedig nem várható már nagyobb tételű szállítmány, mert a szél a gyümölcsfákat is megtépázta, a kajszi javát lerázta az ágakról.

A málna, a ribizli, az egres ára szinte semmit sem változott az elmúlt hetekben, sőt a kínálat sem nőtt, inkább egyre fogynak ezek a gyümölcsök. Őszibarackból viszont egyre többet és egyre szebbeket kínálnak, ebből a gyümölcsből csak most indul be a szezon.

Ezek is érdekelhetik