Közélet

2016.09.23. 18:04

A mohácsi vágóhídra költözik a Pick pécsi csontozója

Rövidesen egy újabb szellemgyárral gyarapodhat Pécs belterülete. A hatalmas mohácsi vágóhíd indulásával párhuzamosan ugyanis a Pick pécsi telephelyén fokozatosan megszűnik a termelés.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A gyárbezárás tényét már korábban, a mohácsi beruházás indulásakor bejelentették, ami most kézzel fogható közelségbe került. Lapunk információja szerint ugyanis október első napjaiban tervszerűen megkezdődik az évi egymillió sertés levágására és darabolására képes mohácsi gigavágóhíd próbaüzeme, a jövő év elején pedig már a tényleges termelés is.

A Pick pécsi üzemében – az egykori Délhús telephelyén – az elmúlt években a húsipari cég csontozó, daraboló egysége működött. A szegedi vágóhídról – ezt szintén bezárják az elkövetkező hónapokban – kamionokban érkeztek Pécsre a hasított félsertések, amiket itt daraboltak fel. A pécsi üzemből a tőkehúst hasonló módon, hűtött kocsikban szállították el a kereskedelmi partnerekhez, illetőleg a Pick feldolgozóüzemeibe, például az alsómocsoládi szalámigyárba. A hús egy része exportra – többek között horvátországi célállomásokra – ment.

Az utóbbi egy esztendőben 190-200 fő körül alakult a pécsi üzemben dolgozó emberek száma. Zömében szakmunkásokat foglalkoztattak itt. Ahogy a húsiparban általánosan, itt is állandósult a szakemberhiány, a legtöbb távozó külföldre ment dolgozni a nagyobb bérek érdekében.

Lapunk úgy értesült, hogy – a korábbi tervekkel összhangban – a pécsi üzem dolgozóinak felajánlották a mohácsi foglalkoztatás lehetőségét, amit többségében (90 százalék) el is fogadtak. Aki leszerződik az új vágóhídhoz, annak várhatóan vállalnia kell a lakóhelye és a Duna-parti város közötti ingázást.

Kiürült a tejüzem, a bőrgyár is

Gazdasági és ingatlanhasznosítási berkekben felmerült az is, hogy az egykori MiZo-üzemekhez hasonlóan rövidesen a húsipari telephely épületei is a lebontás sorsára juthatnak. Mint ismeretes, az ugyancsak Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó, az országban egykor a legnagyobbként emlegetett tejfeldolgozó üzem- és kiszolgáló épületeit akkor bontották le, amikor a város bevezette az ingatlanadót. Az üres telekre ugyanis lényegesen kevesebbet kellett fizetni, mint a meglévő, ám nem termelő csarnokokra, szociális egységekre, irodaházakra. Ugyanabban az időszakban kezdték el bontani a Délhús szomszédságában az egykori bőrgyár üzemépületeit is. A két korábban kiürült cég ingatlanait, telkeit azóta sem értékesítették.

Nem valószínű, hogy újra vágóhíd lesz

A pécsi húsipari telephely a Délhús önálló működése idején ezernél is több embert foglalkoztatott. Az önálló víz- és energetikai ellátással rendelkező üzemben a Pickkel történt fúzió után fokozatosan szűkült a termelés, szűnt meg a céges adminisztráció.

Az ingatlan várható sorsával kapcsolatosan érdeklődtünk a Pick szegedi központjában, ahol úgy tájkoztattak, hogy a kezdeti időben párhuzamosan működik majd a mohácsi és a pécsi üzem. Utóbbi sorsáról később döntenek. Hozzáértők véleménye szerint az ágazat koncentrációját látva nem valószínű, hogy – amennyiben értékesítésre kerül – valaki vágóhidat, húsfeldolgozót működtetne itt. Nyitott kérdés az is, hogy más gazdasági, ipari funkcióra lenne-e érdeklődő a várossal körbeölelt területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!