Közélet

2016.12.16. 17:20

Ötszáz emberrel indul a mohácsi óriásvágóhíd

Jelenleg az úgynevezett száraztesztek zajlanak a mohácsi vágóhídon, és a tervek szerint 2017. januárban kezdődik az éles próbaüzem, azaz akkortól vágnak sertéseket is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Nagy Endre, a Pick Zrt. vezérigazgatója úgy tájékoztatott, hogy a teljes létesítmény, vagyis a vágóhíd, a csontozó-, csomagoló- és az egyéb részlegek próbaüzeme egészen jövő márciusig tart, emellett fokozatosan fut fel a termelt mennyiség. A teljes üzemszerű indulás ennek megfelelően csak a jövő esztendő tavaszán várható, a teljes kapacitást pedig a tervek szerint a 2017-es év utolsó negyedévében éri majd el a társaság, így jövőre a várható éves vágásszám 600-700 ezer körül alakul.

– Az egy műszakos üzemmódban 2018-tól egy év alatt egymilliós kapacitáskihasználására törekszünk, ami azt jelenti, hogy 800 ezer normál sertés és 100 ezer nagy súlyú sertés, illetve koca vágását tervezzük – tette hozzá a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában Nagy Endre.

A társaság korábbi tájékoztatása szerint a 2,7 milliárd forintos állami támogatással létesített mohácsi üzem építési és gépészeti munkáinak teljes költsége meghaladta a 20 milliárd forintot. A vágóhíd teljes felfutásával közel 600 embert foglalkoztat majd, az induló létszám 450-500 fő körül alakul. A csúcstechnológiával a piacra belépő élelmiszeripari nagyüzem nemcsak a Duna-parti város munkaerőpiacára gyakorol meglehetősen pozitív hatást, a munkaerőigénye megyei hatósugarú. A Bonafarm-csoporthoz „stratégiai megállapodással” kapcsolódó MCS Zrt. jogelődje a 2013 áprilisában alakult MCS Vágóhíd Kft., tulajdonosa a Ho-Me 2000 Kft.

Lesz elég dolgozó az induláshoz

A korábbi híresztelésekre reagálva, miszerint a húsfeldolgozó ágazatban országosan tapasztalható munkaerőhiány a vágóhíd üzembe helyezését is megnehezíti, a Pick Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt hónapokban erőteljes kommunikációs és toborzási kampányt folytattak a mohácsi dolgozói létszám biztosításának érdekében. Ennek eredményeképpen ma már rendelkezésre áll a működés megkezdéséhez szükséges munkaerő. Az ágazatban megszokott fluktuáció és a későbbi felfutás miatt azonban folyamatosan keresnek további munkatársakat betanított és szakmunkás pozíciókba egyaránt, ahogy hosszú távon a Duna-parti városban indult szakemberképzés biztosította utánpótlásra is számítanak majd. Utóbbi az önkormányzattal kötött megállapodás miatt is fontos.

Beszállítók

A vágóhídi beruházással párhuzamosan a Bonafarm sertésintegrációjának fejlesztése is megtörténik – a dél-dunántúli régióban, sőt, a területileg kapcsolódó körzetekben már jelenleg is zajlik a beszállítói hálózat szervezése, kiépítése. Az alapos előkészítő munka eredményeként a tervek szerint a Bonafarm Mezőgazdaság cégcsoport az integrációs partnerekkel együtt közel 750 ezer vágósertést állít elő 2020-ban. A kapacitások kihasználásához szükséges többi állatot a hazai piacon kívánják megvásárolni, de valószínű, hogy nagy súlyú sertést – amely többek között a szalámi gyártás alapanyaga is a Bonafarm szárazáru gyártó üzemeiben – továbbra is vásárolnak külföldről is. Lapunk információja szerint a cég új beszállítói kapcsolatokat épít Horvátországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!