Közélet

2007.12.19. 08:33

Hol és mikor vegyünk fenyőt?

Több tízezer fenyő vár gazdára a megyében, még nagyon sokan nem vették meg fájukat. Húsz-huszonöt százalékot egyébként nagyon könnyen lealkudhatunk az árból. A kereskedők szerint nem érdemes várni a vásárlással, a tapasztalatok szerint igen.

Máté Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Befellegzett a méterenként megállapított tarifának, a fákat darabra adják – A legsatnyább, méter magasságú lucért 1400 forintot kérnek
[/caption]Fenyőt beszerezni igazi program, még felnőttként is. Különösen akkor élvezetes, ha az embernek van ideje arra, hogy több piacot is bejárjon, no meg, ha nem rontják el ünnep előtti áhítatunkat egy olyan mondattal, mint tegnap az a kereskedő, akinél alkudni próbáltunk: – Főnök, talán ingyért kellene, meg még ráadásul díszítsem is fel, mi? – mondta egyikük.

A Búza téren, egy Zala megyéből érkezett, fagyoskodó kereskedő azt mondta, még nem indult be az üzlet. A legtöbben nézelődnek, tájékozódnak. Bár a kereskedők úgy látják, az idén kisebb a felhozatal a fenyőkből, nekünk úgy tűnt, legalább anynyit, s annyi félét kínálnak, mint tavaly. A baranyai székváros ismert piacain a lucfenyők viszik a prímet, ezüstfenyőkből is óriási a választék, s szinte mindenütt megtalálható a norman is. Az árakat illetően, úgy tetszik, befellegzett a méterenként megállapított tarifának, a fákat darabra adják (egy kivétel: az egyik bevásárlóközpontban a norman, és az ezüstfenyő méterre megy, 4200, illetve 3200 forintos áron). A legsatnyább, méter magasságú lucért 1400 forintot kértek, a nagyjából ugyanekkora ezüstfenyőért 2500 -at. A legkelendőbbek a másfél-két méteres fenyők, ezek fajtától függően átlagosan kettő és fél, nyolcezer forint közötti összegbe kerülnek – a legdrágább fa, amit találtunk, 12 ezerbe került.

Kérdésünkre, mi a magyarázata, hogy az ugyanolyan fajtájú, azonos nagyságú fák között árban több száz, esetleg ezer forint különbség is van, a kereskedők habozás nélkül tudják a választ:

– Mert csak első blikkre ugyanolyanok. A drágábbaknak szebb a formájuk, tömöttebbek az ágai – mondják. Megtudjuk még azt is, hogy a szobákban a plafont verdeső, hatalmas fákat alig-alig keresi valaki. A kereskedők úgy vélik, a műfenyők terjedése fenyegeti leginkább az üzletüket. Szerintük egyre többen vesznek műfát, ezekből a legolcsóbbak néhány száz forintba, a legdrágábbak pedig tízezerbe kerülnek.

Pécsett az egyik multinál gyökeres bérfát is kínálnak 4400-9000 forint közötti áron. Ennek az összegnek a felét visszaadják, ha az ünnep után visszaviszi a bérlő a növényt – kedden nem kígyóztak sorok az áruházban, a fenyőárusok szerint sem jelent ez számukra konkurenciát. A kereskedőktől megtudjuk azt is, többségüknél igenis lehet alkudni, ezt eleve bekalkulálják az árba. Aki ügyes, akár negyedével is olcsóbban hozzájuthat a kiválasztott fához. Viszont – szerintük – kivárni, az utolsó napokra hagyni a vásárlást nem érdemes, akkor sem engednek többet az árból. Ennek ellentmond a sokéves tapasztalat: a karácsony előtti utolsó napon is lehetett mindig válogatni, s bizony akár fél áron is vehettünk fenyőt.

Luc, ezüst, duglász: előnyök és hátrányok

A vásárlók körében legkedveltebb fenyőféle a lucfenyő. Népszerűségén az sem ront, hogy nagyon hamar elszáradnak a levelei, előfordulhat, hogy néhány nap múltán csak csupasz ágai meredeznek. Az ezüstfenyő jóval tartósabb. Ennek magyarázata, hogy viaszréteg borítja leveleit, ami késlelteti a hullás megindulását. Ráadásul a viasz a szobában jellegzetes illatot is áraszt, amit ugyancsak sokan szeretnek.

A norman nagyon szép, tömött ágai, s haragos zöld színe miatt is egyre kedveltebb, legnagyobb előnye pedig az, hogy egy hónap múltán sem kezd hullani. Nagy hátránya viszont az ára, az elterjedt fajták közül a legdrágább.

Néhány árusnál duglászfenyő is fellelhető. Levelei szintén tartósak, összedörzsölve őket pedig narancsillatúak. Gyökeres fenyők esetében lényeges tudnivaló, hogy a legnagyobb sikerrel a kétméteresnél kisebbeket lehet elültetni, s csak akkor, ha kellően nagy földlabdával rendelkeztek. Legfeljebb néhány napig, az ünnep idejére tanácsos a meleg szobában tartani a növényeket, mert a klíma megzavarhatja

a fenyők nyugalmi állapotát.

A hosszabb fenyőélet titka: hűvösség és víz

Hozzáértők szerint a fenyőfa kiválasztásakor nem csak az árra vagy a tetszetősségére érdemes figyelni, hanem – azért, hogy minél tartósabb legyen – néhány más jellemzőjét is érdemes szemügyre venni. Azt, hogy régóta, vagy csak pár napja állnak-e kivágva a fák, különösen a lucfenyők tekintetében néhány egyszerű fogással magunk is megállapíthatjuk (az árusokra ebben nem nagyon számíthatunk, hiszen szerintük „természetesen minden fenyő frissen vágott”). A valóban csak a közelmúltban kivágott fa tűlevelei üde zöldek, s a végeik sem elszíneződöttek. Hatásos praktika, ha megpróbálunk behajlítani egy levelet: ha eltörik, már régebben kivágták, ha nem, s azonmód visszanyeri eredeti alakját, bizonyosan csak legfeljebb pár napja. Az ütögetéses módszer is hatásos: ha nagyon sok levele hullik le a fának, miközben törzsénél fogva a földhöz ütögetjük, válasszunk másikat. Ha már hazavittük, a lakás leghűvösebb részében, vízbe állítva érdemes tárolni. Ezzel szemben az erkélyen való tárolás nem a legjobb megoldás, hiszen az esetleg napsütés, és a szél is gyors kiszáradáshoz vezethet.

A norman nagyon szép, tömött ágai, s haragos zöld színe miatt is egyre kedveltebb, legnagyobb előnye pedig az, hogy egy hónap múltán sem kezd hullani. Nagy hátránya viszont az ára, az elterjedt fajták közül a legdrágább.

Néhány árusnál duglászfenyő is fellelhető. Levelei szintén tartósak, összedörzsölve őket pedig narancsillatúak. Gyökeres fenyők esetében lényeges tudnivaló, hogy a legnagyobb sikerrel a kétméteresnél kisebbeket lehet elültetni, s csak akkor, ha kellően nagy földlabdával rendelkeztek. Legfeljebb néhány napig, az ünnep idejére tanácsos a meleg szobában tartani a növényeket, mert a klíma megzavarhatja

a fenyők nyugalmi állapotát. A hosszabb fenyőélet titka: hűvösség és víz Hozzáértők szerint a fenyőfa kiválasztásakor nem csak az árra vagy a tetszetősségére érdemes figyelni, hanem – azért, hogy minél tartósabb legyen – néhány más jellemzőjét is érdemes szemügyre venni. Azt, hogy régóta, vagy csak pár napja állnak-e kivágva a fák, különösen a lucfenyők tekintetében néhány egyszerű fogással magunk is megállapíthatjuk (az árusokra ebben nem nagyon számíthatunk, hiszen szerintük „természetesen minden fenyő frissen vágott”). A valóban csak a közelmúltban kivágott fa tűlevelei üde zöldek, s a végeik sem elszíneződöttek. Hatásos praktika, ha megpróbálunk behajlítani egy levelet: ha eltörik, már régebben kivágták, ha nem, s azonmód visszanyeri eredeti alakját, bizonyosan csak legfeljebb pár napja. Az ütögetéses módszer is hatásos: ha nagyon sok levele hullik le a fának, miközben törzsénél fogva a földhöz ütögetjük, válasszunk másikat. Ha már hazavittük, a lakás leghűvösebb részében, vízbe állítva érdemes tárolni. Ezzel szemben az erkélyen való tárolás nem a legjobb megoldás, hiszen az esetleg napsütés, és a szél is gyors kiszáradáshoz vezethet. Befellegzett a méterenként megállapított tarifának, a fákat darabra adják – A legsatnyább, méter magasságú lucért 1400 forintot kérnek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!