Közélet

2009.08.15. 07:48

IMS-iskolák: káosz és életveszély

Utólagos feszítéssel terveznek megerősíteni három – még használható – kertvárosi IMS-szerkezetű iskolaépületet. A technológia azonban akár katasztrófához is vezethet – nyilatkozta lapunknak az ország egyik legtekintélyesebb szakembere, akitől az egyik tervezőcég segítséget kért.

Cseri László

Az önkormányzat gazdasági bizottsága még februárban döntött arról, hogy három kertvárosi, életveszélyesnek nyilvánított iskolaépület megerősítésére tervezői közbeszerzési eljárást írnak ki. Az Árpád és az Illyés iskola tervezésére a tatabányai Top-Kvalitás Kft. nyerte el a pályázatot, és a cég felkérte konzulensnek az ország egyik legnevesebb szaktekintélyét, Orosz Árpádot, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) professzorát. Érdeklődésünkre tegnap a kft. ügyvezetője kijelentette: nem nyilatkozik.

Miután Orosz Árpádot nem értük el, a másik legjelentősebb hazai szakemberhez, dr. Hegedűs Istvánhoz, a BME professzorához, a Magyar Tudományos Akadémia Vasbeton Kutatócsoport vezetőjéhez fordultunk. Ő volt az, aki életveszélyesnek minősítette az Expo Centert. Szerencsénk volt, mert mint elmondta: Orosz professzor családi okok miatt nem tud a továbbiakban részt venni a munkában, így ő vállalta el a feladatot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola a szakértők szerint a megfelelő monitorozás mellett még évekig biztonsággal használható
[/caption]

A két pályázatnyertes cég mindhárom épületet utólagos feszítéssel kívánja megerősíteni – magyarázta a professzor –, de kizárólag azért, mert érthetetlen módon a város közbeszerzési eljárásának ez volt a feltétele. A kiírást meg is támadta az egyik – utóbb vesztesnek minősített – pályázó, a Bartal és Rabb Kft., de sikertelenül. Ők ugyanis azt állították számításokkal alátámasztva – érvelt Hegedűs professzor –, hogy nem lehet utólagos feszítéssel az épület eredeti erőviszonyait helyreállítani. Az épület statikai teherbírása ugyanis már az eredeti állapotban sem volt megfelelő. Olyan terhelést kellene ugyanis egy iskola esetében figyelembe venni – hangsúlyozta dr. Hegedűs –, amit ezek a szerkezetek egészen biztosan nem tudnak elviselni.

A feszítő erő a kivitelezés hiányosságai miatt ugyan az elmúlt időszakban csökkent – miután csoportosan szakadtak el a feszítő pászmák acélszálai –, de nem szűnt meg. Az utólagos feszítés így óhatatlanul is túlfeszítéshez vezet, akkor pedig a professzor szerint „ripityára törhet a szerkezet”. Nem lenne ilyen veszély egy- és kételemes IMS szerkezeteknél, de a négyelemesnél, amilyenek a pécsi iskolák is, nagy valószínűséggel bekövetkezhet a katasztrófa. Hajmeresztő – mondta a professzor –, hogy ahol törvényszerűen a legnagyobb igénybevételek alakulnak ki a födémmezőnél, éppen ott vágták azt négy darabra.

Megvizsgálják, miért nincs senki, aki tisztán lát

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta: még nem értesült arról, hogy milyen gondokat okoz a tervezőknek a meggondolatlan közbeszerzési eljárás. Az biztos, tette hozzá, hogy az előző városvezetés a tervezési költségeket 24 millió forinttal alábecsülte.

Megmagyarázhatatlan Nagy Csaba szerint, hogy miért állítottak be a költségvetésbe (sikeres hitelfelvétel esetén) 350 milliót a kivitelezésre, amikor a legkevesebbe kerülő Illyés is 430 millióba kerül. A város mindenképpen pályázni szeretne, siker esetén novemberben hozzájuthat akkora összeghez, hogy a 350 milliót is beszámítva két épületet fel tudjon újítani. Megvizsgálják azt is, hogy lehet-e szakaszosan felújítani egy-egy épületet.

Azt pedig egészen biztosan alapos vizsgálat tárgyává teszik, hogy megfelelő szerkezetű-e a városgazdálkodás, hiszen normális esetben nem fordulhatna elő, hogy például egy ilyen fontos kérdésben, mint az IMS szerkezetű épületek megerősítése, nincs egyetlen ember sem, aki tisztán látna és képben volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!