Közélet

2011.05.03. 17:32

Megvan a kivitelező, épülhet a Science Building

A Science Buildinget a tervek szerint 2012 március elsején adját át, az épület kivitelezője a Grabarics Építőipari Kft.

FülöpZ (Dunántúli Napló)

A Pécsi Tudományegyetem egy újabb nagy beruházása fordult a célegyenesbe: kiderült, melyik cég építheti meg a Science Buildinget. Eredetileg 2011. április nyolcadikán kellett volna kihirdetni, hogy melyik ajánlattevő a befutó – ám a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya jelezte: átvizsgálná a közbeszerzés dokumentációját.

– E mögé azonban nem kell semmit odaképzelni – tudtuk meg Czibók Balázs projektvezetőtől. – Egyrészt más pályázatnál is előfordul ilyesmi, másrészt, mivel az NFÜ közreműködő szervezet, természetes, hogy a munkatársak tudni akarták, mire bólintanak rá. A bírálóbizottság munkájában nem tudtak részt venni, ezért kérték a halasztást. Kedden azonban kiállították a Közbeszerzési Szabályossági Tanúsítványt, amely szerint az eljárás „mindenben megfelelt, szabályos volt”.

Összesen kilenc ajánlat érkezett be, ebből négy volt szabályos – a bírálóbizottság a megadott ajánlati elemek alapján a legtöbb pontszámot a Grabarics Építőipari Kft.-nek adta, így ezt a céget hirdeti ki győztesnek az egyetem.

– Egyszerűen fogalmazva azt mondhatom: az ő ajánlatuk azért volt minden szempontból a legelőnyösebb, mert a legrövidebb idő alatt a legkevesebb pénzből építenék fel a központot – tette hozzá Czibók Balázs.

A PTE vezetősége 2008-ban jelentette be, hogy Science Building néven egy kutatóközpont építésére nyert mintegy 6,5 milliárdos uniós támogatást. Ez a beruházás évtizedes hiányt pótolna a dél-dunántúli régióban: a központban a legmodernebb természettudományi kutatások zajlanak majd, három területen (biotudományok, környezettudományok és információtechnológia).

A centrum emellett oktatási célokat is szolgál: korszerű hallgatói laborok is a diákok rendelkezésére állnak majd, emellett egy 300 fős nagyelőadó, valamint két kisebb, 150 fős terem is megépül.

A Science Buildinget a tervek szerint 2012 március elsején adját át.

Mindössze 288 nap

Az eredményhirdetéssel párhuzamosan már a pontos határidők is napvilágra kerültek. Eszerint két hét múlva, május tizennyolcadikán kerül sor a szerződéskötésre és a terület hivatalos bejárására. A kivitelező vállalta, hogy 288 nap alatt elkészül az épületkomplexummal, ez pedig roppant feszített munkatempót kíván meg. Amennyiben nem lesz semenynyi csúszás a kivitelezésben, 2012. március elsején átadhatják a Pécsi Tudományegyetem új kutatóközpontját.

FülöpZ (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!