Közélet

2012.07.18. 14:06

Rokkant bányászok: még nem felhőtlen az öröm

Örülnek a rokkant bányászok az elért eredményeknek, de azért még akadnak tisztázandó kérdések, hangsúlyozta Ruda Sándor, a jelenleg bejegyzés előtt álló Baranyai Járadékos Bányászok Szakszervezeti Szövetségének (BJBSZSZ) elnöke.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

– Már majdnem elértük, amit szerettünk volna, hiszen a döntéshozók rájöttek, hogy hibát követtek el, amikor a rokkant bányászoktól elvették a kedvezményeiket. Szerencsére Polics József és Hoppál Péter országgyűlési képviselők közbenjártak az érdekünkben, így a demonstrációnk, tiltakozásunk nem volt hiábavaló.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a kormány a bányászok képviselőivel együtt kidolgozott egy olyan megoldási javaslatot, amellyel megmaradhat azoknak a legalább 40 százalékban egészségkárosodott embereknek a jövedelme, akik tavaly még rokkantnyugdíjat kaptak, idén azonban a felülvizsgálatot követően elvették tőlük.

Ők ugyanis a jövőben választhatják a bányászok egészségkárosodási járadékát, amelynek az összege (a vonatkozó szabályok módosításának következtében) meg fog egyezni a korábbi rokkantellátáséval, és egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítható.

Bár pontos számok nem ismertek, Baranyában sok embert érintett a kötelező felülvizsgálat, és sokuktól el is vették eddigi járandóságaikat. Az érintettek közül többen fordultak panasszal a képviselőkhöz és a minisztériumhoz is, ennek következménye lett a most elkészített megoldási javaslat.

Ugyan a helyzet biztatónak tűnik, Ruda Sándor szerint még akadnak kérdések, amelyeket tisztázni kell a jövőben. Így például nem tudni, mi lesz a baleseti járadékok és a kedvezmények sorsa, hogy jövőre is lesz-e szénpénz, valamint, hogy azokat is érinti-e a változtatás, akik nem jelentkeztek a kötelező felülvizsgálatra.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!