Közélet

2008.07.03. 07:42

Széfrendelet: az évszázad legostobább egészségügyi rendelkezése volt

Köszönjük, Emese! Illetve Ágnes. Minden betegágy mellé páncélszekrényt rendelt volna Horváth Ágnes exminiszter. Az évszázad legostobább egészségügyi rendelkezésének tartották a „széfrendeletet” a kórházigazgatók, ezért többen ügyesen kijátszották. Mára kiderült: akik tették, okosan tették.

Kozma Ferenc (DN)

A napokban az új miniszter sutba dobta „Ágnes örökségét”, és kimondta: döntsék el a kórházak maguk, hogy miként vigyáznak a betegek értékeire. Ezzel felbolydult a méhkas, ugyanis akik elszabotálták a rendelkezést, kimondottan jól jártak, akik viszont betartották, most eltöprenghetnek azon, hogy mi legyen a számkombinált szekrénykékkel.

Dr. Dénes László mohácsi kórházigazgató fölvállalta az esetleges fegyelmit is, minthogy ilyen fölösleges dolgokra költsön. Felméréseik szerint a betegek közül havonta ketten-hárman kértek lehetőséget, hogy a pénzüket biztonságban tudják. A harkányi reumakórházban viszont ott a 200 széf. Kerécz Tamás főigazgató szerint a mai napig nem értesítették őket a rendelet visszavonásáról, ám ő is azon töpreng, amin mások: a széfek egy részét elárverezik majd. 

Hasonlóan gondolkodik dr. Tánczos Frigyes, a Komló Egészségcentrum Non profit Kft. főigazgatója, hiszen a vállalkozás sikere érdekében köteles volt a rendelkezést végrehajtani, mivel egy ellenkező döntés könynyen az egyszemélyes kft. bukásához vezethetett volna. Ezért a 165 ágyas intézmény számára óvatosan rendelve vettek 90 széfet. Tánczos kimondta: esetükben a törvénytisztelő járt pórul. Szigetváron az eredetileg rendelt háromszázas tételt módosították, ám így is vettek ötven széfet. Valamit kezdenek vele.

A pécsi klinikák viszont megspóroltak közel ötvenmillió forintot a hezitálással. Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója elmondta, több mint ezer kombinált széfet kellett volna venniük, de az egészségügyben folyó fejleményekre is figyelve inkább kivártak. Egy megrendelővel „levédték” magukat, bemutatták volna az ellenőrzéskor, hogy készülnek már a páncélszekrények. Jól járt utólag a Baranya Megyei Kórház is. Dr. Ruzsa Csaba főigazgató elmondta, hogy mivel a vállalkozó nem teljesített pontosan, lemondták a félezer széfet és némi kötbérrel megúszták a dolgot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!