Közélet

2010.07.27. 18:33

Vakbélgyulladásba halt bele egy pécsi fiatalember

Későn felfedezett vakbélgyulladás okozta egy 20 éves férfi halálát a Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas klinikáján.

B. A. – K. F.

Későn felfedezett vakbélgyulladás okozta egy 20 éves férfi halálát a PTE 400 ágyas klinikáján – a hírről az elhunyt fiú apja beszélt a Dunántúli Naplónak. Az ismert pécsi vendéglátós leszögezte, ami történt az az egész magyar egészségügy szégyene, emiatt pert indított a klinika ellen. Közölte: fia múlt hétfőn este ment be a klinika ügyeletére hasi fájdalmakkal, ahol egyszerű gyulladást állapítottak meg, infúziót kapott, majd hazaengedték.

Javult, majd harmadnaptól romlott az állapota, csütörtökön ismét beszállították. Akkor kimondták: perforált vakbélgyulladása van, meg is műtötték, fertőzés miatt azonban szombaton elhunyt. Az apa úgy véli, ha már az ügyeleten felfedezik a bajt, időben megműthették volna fiát, ott azonban szakorvos helyett szakvizsga nélküli gyakornok kezelte gyermekét.

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendkívüli esemény kapcsán azonnal belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. A vizsgálat feladata, hogy kiderítsék, hibázott-e valaki, avagy sem. A hétfői vizsgálat idején, miután ellátták a fiatalembert, azzal bocsátották el, hogy ha újabb panasza lenne, forduljon a háziorvosához. Ezt a zárójelentésen is feltüntették.

Kollár szerint egy korábbi kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a szomorú végkifejlet, ám a beteg nem ment sem másnap, sem harmadnap orvoshoz, és amikor csütörtökön a klinika sürgősségi ügyeletére vitték, már perforálódott a vakbél. A beteget az azonnali műtétet követő szövődmények miatt vesztették el kollégái.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!