Közélet

2011.10.04. 18:10

Vidákovics Szláven: „A magyarok horvátnak, a horvátok magyarnak tartanak”

Az „anya”-nyelve bolgár, Zágrábban járt színművészetire, de a Pécsi Nemzeti társulatának tagja. Úgy fogalmazhatnánk, hogy a horvát főváros legjobb magyar, Pécs legjobb horvát színésze. És a bolgár fonalat még nem is boncolgattuk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Milyen nyelven szokott álmodni?

– Burgaszban élnek a gyerekkori játszótársaim, horvát és magyar területen pedig egy hét alatt úgy gondolkodom, mint a helybeliek, szóval váltakozva magyarul és horvátul fogalmazom meg vágyaim. Mindemellett az a valóság, hogy a horvátok magyarnak tartanak, a magyarok meg horvátnak.

– Milyen a nyelvi biztonsága a színpadon?

 – Úgy hiszem, Pécsett már jó néhányszor igazoltam, idevaló vagyok. A Zágrábi Nemzetibe visszatérő szereplő vagyok, de azokat a felkéréseket időben nehéz egyeztetni. Most meg egy népszerű bosnyák tévékomédia-sorozatba kaptam meghívást, ahol magyar földről hazatérő horvátot alakítok. Nos, ehhez még nekem is gyakorolnom kell a szláv szavak elferdítését. Egyébként boldogan vállalnék bolgár szerepet is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Igyekszem a lehető legkevesebbet távol lenni a színpadtól”
[/caption]

– Az életben is ilyen soklaki?

– Bulgáriába sajnos már tíz éve nem voltam, Dalmáciában viszont van egy kis családi lakunk, ahová hamarosan útnak indulok olajbogyót szüretelni. Makarska közelében van a házikó, de jó, ha évente két hétre lejutok oda.

– Színész vagy színházigazgató?

– Mindegy, milyen nyelven, de játszani szeretnék. Elvégzem a horvát teátrum és a pécsi nyári játékok szervezési és irányítási teendőit, de igyekszem a lehető legkevesebbet távol lenni a színpadtól.

– Ilyen sokszínű a kikapcsolódásban is?

– Rengeteg dolgot szeretnék csinálni. Vadászni, vitorlázni, focizni, de nincs rá időm. Amire mindig szakítok órákat a téli hetekben: egykor jéghokiztam, és a korcsolyát ma is felcsatolom.

A színész-igazgató

Vidákovics Szláven 1977-ben született Pécsett. A Kodály Gimnáziumban érettségizett, elsőre felvették a Zágrábi Színművészeti Főiskolára. Az ezredfordulón a zágrábi és a pécsi Nemzetiből is kapott szerződési ajánlatot: a szülőföldet választotta.

A Pécsi Horvát Színház igazgatója 2009 óta, ahol az elmúlt tíz évben rendszeresen játszott horvát nyelvű szerepeket, és 2009-től irányítja a Pécsi Szabadtéri Játékokat is. Hét éve élettársi viszonyban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!