Közélet

2014.11.18. 19:04

Vizsgálják a pécsi civilek támogatását, Kővári szerint politikai okokból

A civileknek juttatott támogatásokat vizsgáló bizottságot állított fel a pécsi közgyűlés, mert a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint felmerült a gyanú, hogy a Kővári János (ÖPE) által felügyelt területtel nem volt minden rendben.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A civil szervezeteknek juttatott önkormányzati támogatásokat vizsgáló eseti bizottságot állított fel a pécsi közgyűlés. Azokat a juttatásokat vizsgálják, amelyeket az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselője, Kővári János által irányított bizottság felügyelt az elmúlt négy évben. Az ÖPE és Kővári korábban a Fidesz szövetségese volt, ám mostanra elváltak útjaik.

– Egyértelműen politikai okai vannak a bizottság felállításának – szögezte le Kővári. – A támadás nem is elsősorban ellenem, hanem a civilek megfélemlítésére irányul. A hatalom szerint azok a jó civilek, akik a polgármesteri keretből vagy kormánypárti képviselők keretből kaptak támogatást. Ezek között van olyan civil szervezet is, amelynek képviselője a mai Fidesz-frakcióban ül. Ez az eljárás a civil szervezeteket kívánja elrémiszteni a közélettől. A pénzek felhasználását az ellenőrzési csoport megvizsgálta, egyetlen szabálytalanságot sem talált. Állok elébe a vizsgálatnak, ami inkább a koncepciós pereket idézi – jelentette ki.

Kővári János hozzátette viszont, sérelmezi, hogy kérése ellenére sem lehetett tagja a bizottságnak.

– Ha valakinek a tevékenységét ellenőrzik, egyértelmű, hogy ő abban nem vehet részt – mondta Decsi István, a Fidesz-KDNP városházi frakciójának vezetője. – A bizottság tagjai majd eldöntik, milyen módszerekkel és hogyan vizsgálódnak, miképp azt is, szükség van-e esetleg a rendőrség bevonására, de persze Kővári Jánost is meghallgatják. Ha felmerül a gyanú, hogy egy bizottság vagy annak elnöke politikai céljaira használt fel közpénzeket, annak nyilvánosságra kell kerülnie. Márpedig felmerült, ezért meg kell vizsgálni, hogy Kővári János milyen összegekkel támogatta azokat a szervezeteket, amelyeknek egyes tagjai az ÖPE jelöltjei voltak a választásokon.

A visszatartott pénzek miatt is bírál Kővári

Kővári János szerint az is a civilek visszaszorításának szándékát jelzi, hogy a közgyűlés arról döntött, hogy az elmúlt négy évben minden évben kiírt és támogatott „Lépj” civil pályázatokat, bár a civil kuratórium már két hónapja elbírálta, idén mégsem fizetik ki. A pályázatra ötvenöt szervezet nyújtotta be a kérelmét, közülük negyvenkettőt támogatott a kuratórium. A kedvező elbírálás alá esettettek között tizenegymillió forintot osztottak fel. A pénzt többek között óvodai alapítványok és civil szervezetek kulturális-, szociális-, valamint környezetvédelmi programjaikra fordíthatták volna. Ezek megvalósítási határideje azonban november 30. vagyis szűk két hét múlva lejár a határidő. Így ahol a rendezvényekre már sor került, a szervezeteknek maguknak kell finanszírozniuk azokat, ahol pedig nem, azok meghiúsultak, mivel végül nem kapták meg a korábban odaítélt támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!