Kultúra

2008.10.06. 15:01

Moveast: paráznak az első filmesek

Tucatnyi közép- és kelet-európai ország első nagyjátékfilmes rendezője vetélkedik október 7–14. között a 4. pécsi Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mészáros B. Endre

A térségből csupán Montenegro és Bulgária nem tudott filmet küldeni, miután 2007-ben nem készült náluk ilyen alkotás. Az Arany Benjámin díjat és a vele járó 10 ezer eurót egy ötfős nemzetközi zsűri ítéli oda – többek között Kira Muratova, az orosz újhullám legnagyobb alakja – a beérkezett 34 filmből előzetesen kiválogatott 12 alkotásból a legjobbnak. Diákzsűri és két nemzetközi filmszövetség is jutalmaz: a FIPRESCI és a FICC – utóbbi első ízben jár Magyarországon.

Lesznek újdonságok is, bár minden korábbinál szerényebb a fesztivál költségvetése, csupán 60 millió forint, két éve még ennek a duplájával gazdálkodhattak, tudtuk meg Gyimesi Kinga főszervezőtől. Összesen negyven Pécsett még soha nem játszott filmből válogathatnak a mozirajongók, szuperkoncertek helyett pedig a Médiawawe nemzetközi zenei műhely kínál dzsessz-, blues- és rockbulikat a Művészetek Házában, a Toxic Clubban és a Színház térről nyíló Bázisban, mely a fesztiválklubnak is otthont ad. A filmünnep az Urániában nyílik holnap délután, Fazekas Péter első filmes munkájával, a Parával, majd a vetítések az Apolló moziban lesznek. A zárógála visszatér az Urániába, ahol a 40 éves Magyar Filmszemléről is megemlékeznek.

A legújabb eszközök

Első ízben lesz a Moveast történetében 10-én 10-től 18 óráig nyilvános filmtechnikai bemutató, ahol a hazai forgalmazó cégek működés közben ismertetik a legújabb professzionális televíziós és filmes technikákat. A prezentációkon mindent ki lehet próbálni, a legmodernebb kameráktól a vágórendszerekig. Emellett a Moveast ad otthont hazánk egyedüli Filmkritikusi workshopjának is, melyet Báron György, a Magyar FIPRESCI elnöke vezet.

Egységes belépők

A filmfesztiválra bérletet nem adnak ki. A vetítésekre, koncertekre egységesen 500 forintos jeggyel lehet bejutni. Felállítottak egy zsebmozit is a Széchenyi téren, mely 11 fő befogadására alkalmas. Itt bárki ingyen megnézheti a Filmművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak a győri Médiawawe Fesztiválon bemutatott, valamint a nyári dunaszekcsői Képköznapok alkotótáborban készített kísérleti, rövid- és kisjátékfilmeket.

A Balkán és a film

Balkán a filmművészetben címmel idén is mindenki számára nyitott és ingyenes műveltségi képzést szervez a PTE. Itt a filmekhez kapcsolódóan az érdeklődők megismerhetik a Balkán országainak történelmét, földrajzi sajátosságait, aktuális politikai, társadalmi, gazdasági, vallási és kulturális viszonyait, kiemelten kezelve a kultúrán belül a filmművészetet. Az ismeretterjesztő előadásokat a Művészetek és Irodalom Házában tartják.

Ezek is érdekelhetik