Kultúra

2008.10.08. 09:14

Parával indult a Moveast

Bár csak két éve viseli újabb nevét a fiatal filmesek pécsi fesztiválja, a mostanra Moveast-ként ismert összejövetel már negyedszerre keríti hatalmába a várost és az ország filmes közönségét. Kedden a hagyományokhoz híven egy új magyar film nyitotta meg az események sorát.

M. Z.

Több, mint kétszáz ember tolongott az Uránia Mozi bejárata előtt, elsősorban fiatalok. A Kino Café – az Uránia Mozi bárja – előterében egyre több híres ember, majd a rájuk lecsapó sajtósok jelentek meg. Rövid interjúk és baráti beszélgetések után hivatalosan is kezdődhetett a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál.

A moziban majdnem teltház előtt lépett Novák Péter, a fesztivál arca a színpadra. A színész vörös szőnyegre állva, és a 20th Century Fox stúdió himnuszát egy kézi magnóról lejátszva indított. A dallam után akár a Csillagok háborúja is következhetett volna, azonban a rövid színpadi etűdök előadásával Novák másfajta csillagokat idézett meg, a magyar film csillagait. Közülük is elsősorban Pelikán elvtársat A tanúból, aki azt mondta annak idején Virág elvtársnak: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!”

Ez a mondás vonatkoztatható Moveastre is: Pécsett indult 1965-ben a Magyar Filmszemle, s 2004-től Pécset ismét filmes fesztiválvárossá szerették volna tenni a várost. Az első évben még csak régi magyar filmsikereket, valamint elfeledett alkotásokat tekinthettünk meg, egy évvel később azonban megszületett az ötlet, hogy a szomszédos országok elsőfilmes alkotásait kellene levetíteni. A gondolatot tett követte, s immár negyedik alkalommal, ezúttal előzsűri válogatása után nézhetünk meg 12 alkotást, amik versenyeznek a 10 ezer Eurós Arany Benjámin-díjért, ezt a nemzetközi zsűri ítél oda a legjobb elsőfilmnek.

Elsőfilmes alkotást pedig mindjárt a megnyitón megtekinthettünk, két nappal az országos premier előtt Fazakas Péter Para című filmjét.

A nyitófilm után a meghívott vendégek átvonultak a volt Bázis klubba, amit a fesztivál idejére ismét megnyitottak és Moveast klubbá neveztek át. Itt fogja szórakoztatni a Mediawave legénysége különleges zenékkel a pécsi nagyérdeműt.

A szerdán felpörgő fesztiválesemények több szálon futnak: szerdán indul a Balkán a filmművészetben című kurzus az Irodalom és Művészetek Házában, szintén itt Pálffy István tévés műsorvezető Szlovákia című kötetbemutatóján vehetünk részt. A Civil Közösségek Házában Dusán Hanák „Feljegyzések és üzenetek” című fotókiállítása nyílik meg, este a Bázisban pedig a Clash City Rebels koncertje jön, majd Takáts Eszter és a Gumizsuzsi játszik.

Para: szellemidézésből tússzabadítás

Végy egy rendőrt, aki bevetés közben feldobja a talpát. Halála után találkozik nagymamájával, aki süteményt süt neki. Majd csodával határos módon visszatér az élők a sorába és „boldogan” megy tovább a rá kiszabott élet nevű úton. Egészen addig a napig, amíg az ezotéria és mindenféle hókuszpókusz iránt lelkesedő család el nem kezd webkamera segítségével halottakat idézni. Csakhogy nem szellemeket, hanem emberrablókat sikerül megidézniük, emiatt a család élete teljes mértékben felfordul…

Nagy színészeket kapunk Fazakas Péter bemutatkozó filmjében: Für Anikó, Csuja Imre, Bánsági Ildikó, Scherer Péter, Szervét Tibor, Halász Judit, de Makk Károly és Kamarás Iván is látható kisebb szerepben. Jól kitaláltak a karakterek, rendben megírt párbeszédekkel. A valóságtól teljesen elrugaszkodott filmet az Urániában teltház nézte végig. Meglátjuk, milyen lesz az országos fogadtatás.

Nagy színészeket kapunk Fazakas Péter bemutatkozó filmjében: Für Anikó, Csuja Imre, Bánsági Ildikó, Scherer Péter, Szervét Tibor, Halász Judit, de Makk Károly és Kamarás Iván is látható kisebb szerepben. Jól kitaláltak a karakterek, rendben megírt párbeszédekkel. A valóságtól teljesen elrugaszkodott filmet az Urániában teltház nézte végig. Meglátjuk, milyen lesz az országos fogadtatás. -->

Ezek is érdekelhetik