Kultúra

2008.11.10. 16:10

Mi lesz a nyugdíjas színészekkel?

Egy 1992-es kormányrendelet teszi lehetővé a színészek számára is a 25 év szolgálati idő után a szakmai nyugdíjat. Van, aki szívesen lépte meg a nyugdíjazást, más kevésbé örült.

Méhes Károly

Huszonöt év színpadon töltött idő után bármelyik színésznek jár a szakmai nyugdíj – ami természetesen nem jelenti számára a pálya végét. Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója a következőképp magyarázza a náluk élő gyakorlatot:

– A művészkollégák elmennek nyugdíjba, de visszaszerződtetjük őket. Általában egy évadra szóló megbízási szerződésről van szó. Ekkortól azonban már számlára történik a kifizetés, ami az intézménynek könnyebbség, hiszen nem kell járulékokat fizetni, azonban úgy tűnik, hogy a színészek sem bánják, mert szinte biztos, hogy több pénzük lesz így.

A gond csak az, hogy a szisztéma változni fog. 2009. január 1-jétől a most nyugdíjat választó színészeket csakis a minimálbérért lehet visszaszerződtetni, és egy évvel később, 2010-től már ugyanez a megszorítás vonatkozik majd azokra is, akik már korábban a szakmai nyugdíj mellett döntöttek.

– Ez biztos, hogy rossz lesz a számukra, mert a minimálbérnél természetesen több a szerződésben rögzített havi gázsijuk.

Immár vendég vagyok a saját színházamban

Füsti Molnár Éva esetében már kettős érzelmek jellemzik a szakmai nyugdíjba vonulás körülményeit. Egyrészt választotta is volna, ugyanakkor javasolták is, ám nemigen tud egyetérteni a javaslattal együtt érkezett feltételekkel.

– Volt egy pont, amikor azt mondtam, nem, részemről így nem működik. De aztán született egy kompromisszumos megoldás, miszerint vendégként alkalmaznak, és annyi pénz kapok, amennyit szerepelek, voltaképp tehát „darabbérben” fizetnek.

Egyelőre nem bánta meg, hogy így döntött

Németh János színművész 51 éves, és egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szolgálati ideje meglévén a szakmai nyugdíjat választja:

– Nem esett nehezemre ez a döntés, mivel ez a szó, „nyugdíjas”, nem túl meghatározó a számomra. Tehát leginkább azt néztem, menynyiben éri meg nekem ez

a státus. Egyelőre nem bántam meg, nem panaszkodom, mert a színházam is visszaszerződtetett, és sok egyéb fellépésem van. Aztán, hogy mit hoz a jövő...?

– Volt egy pont, amikor azt mondtam, nem, részemről így nem működik. De aztán született egy kompromisszumos megoldás, miszerint vendégként alkalmaznak, és annyi pénz kapok, amennyit szerepelek, voltaképp tehát „darabbérben” fizetnek. Egyelőre nem bánta meg, hogy így döntött Németh János színművész 51 éves, és egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szolgálati ideje meglévén a szakmai nyugdíjat választja:

– Nem esett nehezemre ez a döntés, mivel ez a szó, „nyugdíjas”, nem túl meghatározó a számomra. Tehát leginkább azt néztem, menynyiben éri meg nekem ez

a státus. Egyelőre nem bántam meg, nem panaszkodom, mert a színházam is visszaszerződtetett, és sok egyéb fellépésem van. Aztán, hogy mit hoz a jövő...? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!