Kultúra

2010.08.25. 10:52

Hamarosan kezdődik az EL|AWAY programsorozat Pécsett

A rendezvénysorozat egyik legfontosabb része az a kiállítás, amely a Pécset a közelmúltban elhagyó építészeket és munkáikat mutatja be.

pecs2010.hu

Patartics Zorán építész ötleteként valósul meg a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program egyik rendkívül érdekes projektje, az EL|AWAY. A rendezvénysorozat egyik legfontosabb része az a kiállítás, amely a Pécset a közelmúltban elhagyó építészeket és munkáikat mutatja be, de a három hét során lesznek beszélgetések, előadások, viták a menni vagy maradni, a tehetség és egyén, a tehetség és közösség viszonyáról, az érvényesülésről, a jövőképről.

„Előfordul olykor, hogy az érvényesüléshez az adott város vagy ország szűkösnek bizonyul, nem nyújt elég lehetőséget a tehetség kibontakoztatására, ettől azonban a maradás mellett is szólnak érvek" - mondja Patartics Zorán építész, aki erre a dilemmára és a kérdéskörre fókuszálja projektjét. Felkutat, bemutat és megszólaltat olyan alkotókat, szakembereket, akiknek a tehetsége Pécsett is hasznosulhatott volna, de valami miatt mégsem így történt. A bemutatáson és megszólaltatáson túl a projektben fontos szerepet kapnak viták, elemzések, melyek segítségével szembenéznek mindazzal, ami e jelenség mögött húzódik, hogy megértsék, és majd talán befolyásolni is tudják a jövő történéseit.

A program konstruktív módon önvizsgálatra és jövőtervezésre szeretné magával hívni a város közösségét, magyarázza az építész, és mintegy hozadékként pedig a figyelmet ráirányítaná a párhuzamosan zajló Bauhaus kiállításra. Hiszen a nagyvilágban ikonná vált pécsi kötődésű bauhäuslerek egykor a költözés mellett döntöttek, és talán ma is hagynak el bennünket leendő világhírességek.

A projekt egyik eleme az a kiállítás, amely azokat a Pécsről az utóbbi évtizedekben „elszármazott", ma is alkotó építészeket és munkáikat mutatja be, akik a város elhagyását követően a szakmában komoly elismertségre tettek szert. Tehetségük nem Pécsett hasznosult, sőt sokukról a városi közvélemény lényegében semmit sem tud.

„A projekt az építész szakmai programból hajt ki, illetve fejlődik tovább, más programokkal gazdagodik, és ezzel a szakmai határok le is bomlanak" - magyarázza Patartics Zorán. „A »menni vagy maradni« problematikája ugyanis valójában nem egy szakma belügye, hanem a közösségé - akkor is, ha sokan csak szakmájuk saját kihívásaként élik azt meg. Az építészek megmutatkozása mellett ezért megjelennek a témához kapcsolódóan az író vagy a zenész, képzőművész szakmát foglalkoztató kérdések, megnyilatkozások, és a társadalmi jelenségeket kutató szakmák is górcső alá veszik a jelenséget."

A projekt az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez vezető pályázat szellemiségét kívánja felmutatni, hiszen a kiállítás résztvevőit egy mozgósító és hozzáférhető folyamat során választják ki. A programok összetétele és jellege pedig a meghirdetéstől a megvalósulásig részben közösségi munkaként alakul, és a partnerség, az együtt gondolkodás széles platformjait teremti meg. A projekt 2010 áprilisától a kiállítást követő időszakig folyamatosan alakul, fejlődik, és saját honlapján, a www.elprojekt.hu címen nyomon is követhető.

Takáts József és Czakó Zsolt is szerepet vállalt

Patartics Zorán hangsúlyozza, hogy a projekt civil kezdeményezés, jelentős egyéni hozzájárulásokkal, de részben élvezi a Pécs2010 EKF program pénzügyi támogatását is, és bekerült a hivatalos programok közé, mint a Dél-Dunántúli Építész Kamara által kezdeményezett és szervezett (szintén a Pécs2010 EKF részét képező) rendezvénysorozat, az Építészet és Kontextus egyik programja.

A projekt védnöke Takáts József irodalomtörténész, a város 2005-ös EKF-pályázatának szerzője, arculati terveit pedig az EKF logójának tervezője, a Pécsről elszármazott Czakó Zsolt grafikus készíti.

Ezek is érdekelhetik