Kultúra

2010.08.07. 17:19

Rekordközönség, tízezer fizető néző a pécsi nyári játékokon

Rekordközönséggel, több mint tízezer eladott jeggyel zárul az idei Pécsi Szabadtéri Játékok, ami igen szép eredmény annak fényében, hogy a háromból az egyik közkedvelt helyszín, a tettyei színpad használhatatlan volt.

Mészáros B. Endre

– Ez az ország talán legszebb nyári játszóhelye, így érthető a csalódottságunk – fogalmazott erről Vidákovics Szláven, aki első ízben igazgatta a találkozót. Hozzátette, jövőre a tettyei helyszínen túl a Káptalan utcai Szabadtérit amfiteátrumszerűen szeretnék kiszélesíteni, a jelenlegi 600-ról 1500 fősre bővítve a nézőteret. Így ugyanis a nyári kedvenc musicalek komplett előadásait lehetne idehozni, ami rentábilis működtetést hozhatna a fesztiválnak. 

A tízezer néző azért is figyelemre méltó teljesítmény, mert a 2010-es EKF-esztendőben a városi programok négyötöde ingyenes, így nem könnyű belépős kultúreseményeket telt házzal végigvinni. Egyedül Az arany ára tragikomédiára nem igaz ez az állítás, jegyzi meg Vidákovics Szláven, de azt is meg kellett próbálni, hogy a könnyed táncos, zenés kínálatban mit szól a közönség egy fajsúlyosabb darabhoz.

A szabadtéri játékokon az Oscar vígjáték – talán ez a legnagyobb siker az idei felhozatalban – jövő szerdáig még három alkalommal megy (11-én, az esőnapon is lesz előadás). Ma a 100 tagú Cigányzenekar koncertje hallható a Káptalan utcában – Monti-csárdás, Brahms magyar táncai, Dinicu pacsirtája, Tell Vilmos-nyitány, Radetzky-induló szerepelnek többek között a műsoron.

A Rácz Aladár Közösségi Ház ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy nem öszszekeverendő ez az est a Rajkó zenekar fellépésével, amire augusztus 28-án kerül sor. A nyári játékok záró programját pedig – szintén a Szabadtéri Színpadon – a Mecsek Táncegyüttes 55 éves jubileumi többgenerációs néptáncbemutatója jelenti.

Ezek is érdekelhetik