Kultúra

2010.09.29. 13:09

A Zene Világnapja: népdal, rocksztárok és szimfonikusok

Örömzene szól órákon át október elsején a belvárosban, neves sztárok a Kárpát-medence tradicionális zenei alapjaira jazzt, bluest, funkyt, rockot játszanak.

Mészáros B. Endre

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész hirdette meg 1975-ben ezzel az üzenettel: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzen sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói”. Nos, az üzenet azóta elérte a világ minden pontját, s október elsején Pécsett is igazi kultúrfővárosi zeneparádéra készülhetünk.

A Zene Világnapjának részletes programja itt olvasható!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Csík zenekar ezúttal nem Lovasi Andrással, hanem a Pécsi Szimfoniettával ad szokatlan közös koncertet
[/caption]

A Kossuth téren lesznek a fő események, ahol a Nap dalával (autentikus népdal ekkorra készült modern átiratáról van szó) kezdődik és zárul a közel hatórás ingyenes koncertsorozat. A bemutatón fellép többek között Ferenczi György, Lovasi András, a Fabula Rasa, a Rackajam és a Duna Művészegyüttes táncosai. Az est folyamán fokról fokra terebélyesedik a zenés-táncos produkció. A művészek egymás után, s rendre bekapcsolódnak az előző programba, s így a teljes estét kitöltő hatalmas koncert egyben igazi örömzenélésbe csap át, a végén pedig egy közös táncmulatságba fordul. A jam session játékba a világzene, a jazz és a pop olyan rangos szólistái is beszállnak majd muzsikálni, mint Nikola Parov, Szalóki Ágnes, Falusi Mariann és Ágoston Béla.

Lesz emellett egy kisszínpad is a Jókai téren, ahol a 2007 óta zajló Örömzene – örömtánc televíziós tehetségkutató verseny idei győztesei és az előző évek felfedezettjei hallhatók, olyan friss hangok, mint a Manöken Proletarz, a Bohemian Betyars, Henna vagy a Club Era.

Vidám klasszikusok

Lesz klasszikus program is a Zene Világnapján: végleg elköszön ekkor több évtizednyi játék után a Pécsi Nemzeti Színháztól a Pannon Filharmonikusok Zenekar. A Zene a zenéért díszhangversenyen Beethoven VII. szimfóniája és Berg Hegedűversenye lesz műsoron. A hagyományoknak megfelelően ezen a koncerten úgy igyekeznek új barátokat szerezni a komolyzenének, hogy egy jegy áráért dupla belépőt adnak, így ki-ki hozhat magával egy olyan ismerőst, barátot az előadásra, akit érdekel a minőségi zene. Az örömzenélésbe is beszáll 22 órakor a Szimfoniettára csökkentett együttes, a záróblokkban a Csík zenekarral ad közös műsort.

Lovasi még egyszer

Lovasi Andrásnak már szeptember 29-én is lesz egy szokatlan zenés estje: a Sator Quartettel és Bognár Szilvivel mutatnak be latin himnuszokat a Cella Septichorában. Ez is Heidl György-projekt – az irodalomtörténész és a rockzenész barátságának első produktuma a megénekelt Lackfi-versek volt. Az új mű a Creatio – Teremtés, a Sator Quartet pedig a Pannon Filharmonikusok zenészeiből, Heidl György gitárosból, és Gyermán Júlia hegedűművészből áll. A himnusz-sorozat a teremtéstörténetet dolgozza fel, és az egyház imádságos életének szerves része. Heidl azonban nem követi a középkori gregorián dallamokat, hanem ennek nyomán mai szakrális zenét alkotott.

Star Wars „komolyan”

Igazi zenei ínyencséget hoz október 6-a is, amikor világsikerű filmek zenéjét hallhatjuk szimfonikus feldolgozásban. A PTE aulában a CinePécs Filmfesztivál keretében a Pannon Filharmonikusok játszik olyan „klasszikusokat”, mint a Robin Hood, Az operaház fantomja, a Schindler listája – Roby Lakatos hegedűszólójával –, a Star Wars betétdalaiból pedig egész szvitet komponáltak. Filmzenéből egyébként igen jól áll a csapat, Bujtor Balázs koncertmester vezetésével egy kamaranégyesük a nyáron a Ludwigsburgi Filmszemlén olyan kitűnően szerepelt, hogy máris kapott két külföldi filmzenei megrendelést a pécsi zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!