Kultúra

2010.12.22. 20:29

Munkácsy-tárlat, Seal, Nyolcak - mi volt az év kulturális eseménye?

Ahogy tavaly, idén is olvasóinkat kérjük, mondják meg a tutit: mik voltak 2010 legemlékezetesebb eseményei. Most azt kérdezzük: mi volt az EKF-évben a legjobb? Szavazzon a középső hasábban!

bama.hu

A bama.hu ebben az évben is napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2010-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint mi volt az év kulturális eseménye? Nincs könnyű dolgunk, hisz'' Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben. Az egész év egy megállíthatatlan kultúrfolyam volt - szerencsére. A legegyszerűbben akkor intézhetnénk el a kérdést, ha csak egy választ adnánk meg: maga az EKF volt az év kulturális eseménye. Mi azonban segítünk: kiemeljük a legfontosabbakat, leszögezve azt, hogy biztos kimarad jónéhány nagyszerű esemény.

Január - Az EKF ünnepélyes megnyitója sokezer ember előtt

Legalább tizenötezren voltak a pécsi EKF-megnyitón a felújított, de akkor még el nem készült Széchenyi téren január 10-én. Az eseményt az MTV-n további százezrek láthatták országszerte. Valamivel több mint egy órás ünnepséget Káel Csaba, a Bánk Bán című operafilm rendezője dirigálta. A színpompás, rendkívül látványos gálán Pécs történetét idézték fel a római kortól napjainkig, tíz jelenetre osztva azt, amelyhez egy nyitórész és egy grandiózus finálé is tartozott. Az eseményeket élőben közvetítettük.

Április - Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája

Április 24-én a nagyközönség számára is megnyílt a Munkácsy trilógiáját bemutató várva várt tárlat. A három óriásfestményt, a trilógiát bemutató kiállítás megnyitójára több százan voltak kíváncsiak a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma dísztermében. Páva Zsolt polgármester kiemelte, olyan ritka eseménynek lehettünk tanúi, a három festmény együtt látható, amire eddig csak Debrecenben volt példa.

Július - Seal koncertje az Expo Centerben

Több mint négyezer ember előtt énekelt július 13-án este Seal a pécsi Expo Center udvarán. Az állóhelyesek jártak igazán jól, mert az első soroknak valódi diszkóhangulatot varázsolt a fekete énekes, és héttagú fúvós hölgyekkel megerősített zenekara. Láthatóan a harmincas-negyvenes korosztályból került ki a hallgatóság háromnegyede.

Július - Goran Bregovic koncertje

Mintegy hatezren figyelték július utolsó napján, hogy mit is takar ez az esküvői és temetési zenekar elnevezés. Bregovic időben kezdett, két énekesnővel, négy fúvóssal és egy dobos-énekessel fergeteges bulit nyomott. Temetési dal mindössze kettő került be a repertoárba, ugyanakkor a két órás parti végén már együtt énekelt a sokadalom a délszláv gitárossal. Képek itt!

Augusztus - „A Művészettől az életig” – magyarok a Bauhausban

Eddig együtt sosem látott, mintegy félezer darabból álló Bauhaus műtárgy-együttest tekinthetett meg a nagyközönség. A kiállítás 13 német köz- és magángyűjtemény, 3 amerikai és 1 zágrábi magángyűjtemény valamint 16 magyarországi köz- és magángyűjtemény agyagából állt össze és reprezentatív katalógus kíséretében kívánta felmutatni a magyarok eddig kevéssé hangsúlyozott hozzájárulását a modern művészet ezen alapvető, sokat vitatott tendenciájához.

Szeptember - A Gyugyi-gyűjtemény állandó kiállítása

A nagyközönség által eddig sohasem látott különleges, egyedi porcelánok százait mutatja be a Zsolnay aranykora című kiállítás, melyet Schmitt Pál köztársasági elnök nyitott meg Pécsen szeptember elsején.

December - A Nyolcak

Minden festményre jutott egy látogató december 10-én a Nyolcak – Cezanne és Matisse bűvöletében tárlat megnyitóján a Papnövelde utcai Nagy Kiállítótérben, ami nem kis dolog, mert félezer képből áll a bemutató. A hatalmas érdeklődés a kultúrfővárosi év egyik utolsó képzőművészeti rendezvényének szólt, no meg annak, hogy az újjávarázsolt és jelentősen kibővített Modern Képtár, mint Nagy Kiállítótér hivatalosan most mutatkozott be teljes egészében. Másrészt az összeállítás is pazar: a nemzetközileg is elismert múlt század eleji magyar alkotók száz évvel ezelőtti három eredeti tárlatát gyűjtötték össze a világ nyolcvan pontjáról.

December - Al Di Meola koncert a Kodály Központban

Al Di Meola telt ház előtt lépett fel december 19-én este Pécsett, a Kodály Központban. Az épületben ez volt az első könnyűzenei koncert. A terem dugig megtelt, és gyakran köszöntötte vastaps az egymásnak felelgető két akusztikus gitár játékát, valamint a csapat magyar tagjának dobfutamait.

bama.hu Sokezren látták a helyszínen az EKF-megnyitót Nagy siker volt a Munkács-tárlat Fergeteges partyt adott Seal Goran Bregoviccal együtt énekelt a sokadalom Legendás tárgyak - mint a 20-as évekből származó MR20 szék - is megtekinthetők a tárlaton A köztársasági elnök nyitotta meg a Gyugyi gyűjteményt Kernstock Károly műve is látható a Nyolcak kiállításán Az első könnyűzenész Al Di Meola volt a Kodály Központban -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!