Kultúra

2011.09.21. 15:09

Akasztott lányokat fest a pécsi művész

Böszörményi István képzőművész műteremként is használatos szobája tele van akasztott lányokról készült festményekkel, rajzokkal. Gyerekkora óta érdekli az öngyilkosság témája. Ám ilyen festményt még nem adott el...

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

– Honnan ez a motívum?

– Nincs konkrét élmény mögötte, senki sem tett ilyet a rokonságban. Mégis biztos, hogy valahol messze, a gyerekkoromban lehet a titok nyitja, tán egy mese. Mindig is foglalkoztatott az öngyilkosság, ráadásul egyértelműen pozitív módon: a csábító, izgató dolgot láttam benne, amire akár vágyként is lehet gondolni.

– Mit szólt ehhez a környezete?

– Sokáig mindez nem volt nyilvános. Amit egészen ifjan rajzolgattam, előbb meg sem őriztem, eltéptem. Aztán megtartottam a rajzokat, és megmutattam néhány embernek, akikről sejtettem, hogy nem fognak viszolyogni tőle. Mátis Rita festőművész kollégám tanácsolta, mindössze négy éve, hogy fessem meg a témát, én meg elmentem Keserü Ilonához az első Színerő-Léptékváltás kurzusra, és ott álltam neki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Biztos, hogy valahol messze, a gyerekkoromban lehet a titok nyitja”
[/caption]

– Milyen címmel illeti az akasztós műveit?

– A nagy képek Öngyilkos és az évszám meg sorszám besorolást kapnak, a pasztellek Hullalány címűek, a kisebb rajzok Lány kötéllel cím alatt sorakoznak.

– A modelljei mit szólnak ehhez a feladathoz?

– Ha valaki ódzkodik, akkor nyilván nem ő az ideális modell. És igazából az, hogy ott a teste és a nyakában a kötél, az még csak a figura. Azonosulni is kell valamiképp ezzel a szereppel. A hozzám hasonló őrült ritka, de ahhoz, hogy a kép elkészüljön, együtt kell működni.

– Meddig tart még ez a ciklus?

– Ezt így nehéz megmondani. Most sem festek, inkább a geometrikus formák kötnek le. Nyáron pedig részt vettem egy zalaszentgróti szimpóziumon, ahol két klassz szobrot készítettem. És készülök a 2012-es kiállításomra.

Alkot és tanít is

Böszörményi István 1964-ben született Szentesen. A helyi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd 1983-tól Pécsett járt rajz–biológia szakra. A Mesteriskola tagja lett 1991-től, szobrászként mindvégig Bencsik István volt a mestere. A Pécsi Tudományegyetemen 2001-től dolgozott, jelenleg a Művészeti Gimnáziumban tanít. Számos önálló kiállítása volt már szülővárosában és Pécsett.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!