Kultúra

2011.10.29. 16:09

A munkában is jól megértik egymást

Az Uránvárosban felállított 37 négyzetméter című szobor egy pécsi művészpár alkotása: Palatinus Dóra szobrászé és Makra Zoltán képzőművészé.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Nemzetközi pályázaton választották ki szobrukat. Nem sértésnek szánom, de itt az ötlet nyerhetett. Vagy hogy megidézték Victor Vasarelyt?

– Az ötlet nyert, ami tulajdonképpen közös volt, ám a megvalósítás nem volt egyszerű feladat. A különböző tervek elkészítése, a végső látvány, a gyártócégek megtalálása, a fizikai megvalósítás körülbelül egy évet vett igénybe. A pályázat azonban csak címében viselte Vasarely nevét, munkánk nem kereste a kapcsolatot Victor Vasarely munkásságával, bár többen így említik utólag.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vasarelynek és az uránvárosi paneleknek is emléket állít
[/caption]

– Sokan viszont másként emlegetik, nagy vitákat váltott ki, bár ez célja is a művészetnek. Meglepték önöket a reakciók?

– Annak örülünk, hogy nem hagyta hidegen a közvéleményt, s annak is, hogy láthatóan él: megállnak előtte, gyerekek rohannak oda, fényképezkednek előtte. Meglepődtünk némely reakción. Senkit sem szerettünk volna megbántani, ez sosem nem lehet célja egy köztéri szobornak, csak az otthon, a helyhez kötődés témáját fogalmaztuk meg másképpen.  

– Önök az életben is egy pár, egy 3 éves kislányuk is van. Nem vállaltak nagy magánéleti kockázatot a közös munkával?

– Korábban is kikértük egymás véleményét, de csak egy másik pályázat kapcsán „jöttünk össze” egy négyes alkotói csapatban – a Tettyén kihelyezett funkcionális ülőplasztikák kapcsán. Két dolog bebizonyosodott. A közös művészi munka rengeteg konfliktussal jár, hisz az elsősorban önmegvalósításról szól, a másik, hogy mi jól (kisebb súrlódásokkal) tudunk együtt dolgozni, kiegészítjük egymás gondolkodásmódját.

– Kislányuk érkezése változtatott művészi látásmódjukon?

– Igen. Zoltánt korábban is érdekelte az építészet és a formatervezés, előfordult már, hogy saját igényeiknek megfelelő játékokat és bútorokat tervezett. Egyelőre csak a mi örömünkre, de több minden elkészült már. Dóra korábban kőszobrászattal foglalkozott, most jelenlegi lehetőségeit kihasználva kis maketteket épít otthon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Bebizonyosodott, hogy a közös munka rengeteg konfliktussal is jár”
[/caption]

Művésztanárok

Palatinus Dóra 1973-ban, Csongrádon született, Pécsre egyetemistaként érkezett, a művészeti karon rajz- és vizuális nevelői tanári diplomát szerezett. Csakúgy mint párja, az 1976-ban született pécsi Makra Zoltán. Dóra főállású anyuka, miközben doktori disszertációján dolgozik, amit szintén Pécsett védhet majd meg, témavezetője Bencsik István. Zoltán a pécsi művészeti gimnáziumban tanít festészetet, az ő mestere az egyetemen Valkó László volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!