Kultúra

2012.08.04. 10:21

Koncertjárás az Ördögkatlanban - péntek

Aki csak késő este ér oda az Ördögkatlanra, afféle zenei fesztivált talál, ami kiválóan kárpótol az egész napi elmulasztott egyéb művészetek eseményeiért, de főleg arra ösztönöz, hogy másnap rohanjunk oda, minél előbb.

Nógrádi L.

Péntek este, munka után érkezni a villányi borvidékre jobb, mint a városban maradni, de nem múlik az érzés, hogy mennyi mindenről maradtunk le (még ha a színházi és egyéb műfajokban ugyanolyan erős szerdát és csütörtököt nem is számítjuk). De „nézzünk bizakodva a jövőbe” jelszóval elkapjuk, amit lehet.

Illetve az kap el bennünket: Nagyharsány központjában népünnepély zajlik, az Árokpart Bárban a RomUngro Fiúk bazsevál. Ez a helyszín részben új, hiszen csak annyi történt, hogy a korábbi években is itt, a falu szívében zajló vendéglátáshoz csapódó zenei fellépőknek épült egy miniszínpad – de kiváló a fejlesztés, hiszen így százak férnek oda a jóféle koncerthez. A fiúk zenéjére ropják is rendesen, a cigányzene modern klasszikusai szólnak, a Bangó Margit által fősodorba emelt ">Bomba és a Lidi Néni ugyanúgy befér a programba, mindenre kötelező táncolni.

Kötelező egy még újabb helyszín is, ezért ahogy az árokparti lagzi elhallgat, átnézünk Kisharsányba. A már megszokottan közreműködő helyi erő parkoláshoz segít, mi meg keressük a Focipályát, amit megtalálni akkor sem lenne nehéz, ha nem a Psycho Mutants üvöltene onnan. (Amúgy itt van a fesztivál egyik legnagyobb ez évi vonzereje, a francia Galapiat Cirque sátra is, szintén rajta a szívünk listáján.) De ők teszik ott éppen, amihez a legjobban értenek, vagyis felgyújtják a világot a pár száz négyzetméteres illetékességi területükön. Karnics Zoli és őrült csapata tökéletes hangzással osztja meg velünk tudását, bár a közönség nem nevezhető tömegnek, az a néhány száz résztvevő mindent megkap és mindent megad a zenekarnak.

Akik hálásak is, a koncert jóval este 10 után ér véget. Ami csak kisebb probléma a következő Wombo Orchestra fellépése szempontjából, hiszen a gitárosból színpadmesterre váltó Jehan rövid idő alatt átkomponálja a helyszínt a francia rezesbanda fellépéséhez. Valamivel 11 után (amit a Nagyharsányban hamarosan kezdődő Péterfy Bori-koncert miatt azonban már kicsit későinek érzünk) felharsannak a rezek, tele a színpad franciákkal, akik erőből és mégis lazán tolják a funky, rock, latin és balkáni stílusok sajátos keverékét. A Wombo ugyan járt már nálunk, például a 2009-es PEN házi zenekaraként, akkor még Wombolombakéhé néven, kisebb stábbal, mostanra viszont lerövidült a név és kibővült a csapat, összesen 11-en igyekeznek a fejünket elmozdítani a vállaink közül, kizárólag hang és ritmus módszerével. A módszer pedig hatékony, az a minimum, hogy a nézőtérre cipelt szalmabálákról (amik a pálya szélén voltak felhalmozva, de nemcsak a gyerekek vették őket használatba afféle falusi ugrálóvárként, hanem a közönség is rájött, milyen kiváló ülőkék lehetnek) felpattan az ember és lendületesen bólogat. A masszív bugizás sem csak nyomokban fordul elő, szóval aki a pszihomutánsok után itt maradt, nem csalódott. És az is biztos, hogy a fesztivált vonuló üzemmódban járó, egyebek közt a Katlanbuszokon is zenélő csapat további megmutatkozásait is érdemes lesz keresni.

Miután újabb szintre emelkedett a franciák iránt érzett nagyrabecsülésünk, ha erős késésel is, de visszaindulunk Nagyharsányba, a baba-projekt mellett énekesnői munkásságát is újra üzemeltető Péterfy Bori kedvéért. Az ottani focipályán már valódi, ezrekben mérhető a tömeg, ehhez illő a hang- és fényáradat is. Boriék a tágas térhez igazított hangzással szolgáltatják a zenéjüket, az énekesnő maga pedig torkaszakadtáig ereszti ki, amije csak van. Karcosabb, zúzósabb az egész, de a finom, érzelmes darabok is szépen működnek, összebújásra ugyanúgy ad lehetőséget a koncert, mint a tombolásra. Utóbbi a színpadon meg az alapcsomag részét képezi, Bori aktivitását látva meg is jegyezzük, hogy így könnyű lehet visszanyerni a szülés után a versenysúlyt.
Bori a zenekar bemutatásába végül mindenkit belesző, „és a legfontosabbak ma este: a közönség”, mi meg hálásak vagyunk a valóban különleges művészről árulkodó gesztusért.

Mindezzel a szívünkben már könnyebben engedünk az ólmos fáradtságnak és irányt veszünk Pécs felé. Hazaúton tovább erősödnek a vágyak: jó lenne most itt lakni, jó lenne holnap korán reggel ébredni, jegyesélyes helyet fogni a sorokban, jó lenne már az összművészet többi ágára is időt találni. Ha kiköltözni a Katlanba idén nem is tudunk, de jövünk, szaladunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!