Kultúra

2012.09.17. 16:08

Egy barokk muzsikus a XXI. században

Azt mondják, ma már egy szakterületen belül is lehetetlen mindenhez érteni. Azért van kivétel. Például Győri Kornél, a Pannon Filharmonikusok nagybőgőse, aki a klasszikus zene féltucatnyi ágában lubickol.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Miért pont nagybőgő?

– Hat éven át csellóztam, aztán a gimnáziumi zenekarban megüresedett a bőgős poszt. A kórusban basszistaként feküdt nekem a mély hangszín, hát kipróbáltam. Bár előbb tanár lettem, csak utána végeztem el a zeneművészetit. Ma is csellózom kamaraformációkban.

– Énekel is?

– Főiskolásként szerepeltem Tillai Aurél kamarakórusában, aztán átálltam a másik oldalra, a pécsi baptista gyülekezet kórusának karnagya vagyok.

– És a gyülekezeti zenekar vezetője.

– Ennél is nagyobb feladat a Pécsi Vonósok, a volt ifjúsági házi zenekar irányítása, ahol két évtizede vagyok karmester.

– Nem is akárhogyan. Az amatőr együttes minden nyáron turnémeghívást kap a klasszikus zene fellegvárába, Németországba.

– A kultúrfővárosi cím kapcsán jártunk kint először a Ruhr-vidéken, ahová azóta minden évben visszahívnak, egyre nagyobb elvárásokkal. Idén már a Pannon Filharmonikusok több tagjával kellett erősítenünk.

– Akkor most nagybőgős, karmester vagy zenekarvezető?

– Inkább afféle barokk muzsikus. Akkoriban minden zenész több hangszeren is játszott, énekelt és zenét szerzett.

– Zenét is szerez?

– Tanultam neves pécsi zeneszerzőknél, mert igyekeztem eljutni odáig, hogy ha beugrik egy jó gondolatom, akkor azt képes legyek zeneileg is megfogalmazni. Írtam már mesejátékokhoz kíséretet, született kamaradarabom is.

– Mi van, ha nem zenél?

– Focizok a barátaimmal, és néhanap a szülőfalumba, a tolnai Borjádra utazom, ahol egy elhagyatott pince és a gyerekkort idéző hangulat kiragad a mindennapok forgatagból.

Tolnai gyökerek

Győri Kornél 1965-ben született Szekszárdon. A tolnai Borjádon nőtt fel, az iskoláit Pécsett végezte, a JPTE matematika-ének szakán és a Zeneművészeti Főiskolán szerzet diplomát. 1991 óta a Pannon Filharmonikusok nagybőgőse. A Pécsi Vonósok karmestere, a baptista gyülekezet kórusának és zenekarának vezetője. Felesége Edit, négy fiuk van: Kolos (21), András (18), ikertestvére Mátyás, valamint Barnabás (15).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!