Kultúra

2012.09.12. 17:09

Fénykorában igazgatta a Nádor szállót

Barátai, kollégái köszöntötték a hetven éves dr. Bolgár Andrást az elmúlt hétvégén. Ha valaki, ő biztosan tudhatja, lehet-e még szálloda a Nádorból. Ő ugyanis fénykorában igazgatta a nemzetközileg is legendás hírű hotelt.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Tényleg, lehet még?

– Meggyőződésem, hogy igen. A Nádor még mindig fogalom, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakmában is. Egy kiemelt színvonalú értékes kis szállodát kellene belőle csinálni. Nem kevés pénz, de a tulajdonos, a város, a kormányzat, uniós pályázatok összehozhatnák a szükséges forrást. De nem elég akarni, mozgalmat kell indítani az érdekében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „A Nádor még mindig fogalom a hazai és a nemzetközi szakmában is” (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Ön a fénykorában igazgatta a Nádort. Állítólag már az érkezése is kalandos volt.

– Huszonhat évesen nagy megtiszteltetésként ért a felkérés. Ünnepségen búcsúztatták az elődömet és mutattak be engem. Másnap azonban hiába kerestem a hivatalos átadás-átvételre, ő már távozott. Így teljesen ismeretlenként kezdtem a csapatépítésbe. Nem volt egyszerű, közel négyszázan voltunk.

– Mi volt az akkori szálloda sikerének titka?

– Öt évig vezettem a Nádort és a Pannoniát (mai Palatínus), és büszkén mondhatom, szinte végig teltházzal mentünk. Akkor a turistákon kívül mindenki – testvérvárosi delegációk, neves hazai és külföldi művészek is nálunk szálltak meg, de a legnagyobb motor a helyi gazdaság volt. Egymást érték a bányász, a kesztyűgyári, bőr és gépgyári delegációk.

– A város jobban pezsgett?

– Az öt éttermet, a bárt, a bisztrót folyamatosan megtöltötték a rendezvények. Tömegeket vonzottak pl. a filmfesztiválok, de a legnagyobb esemény az egyetem alapításának ötszáz éves jubileuma volt akkor.

– Egy emlékezetes sztori abból az időből?

– Pármai testvérvárosi delegáció érkezett, és mi mást hozhattak volna, mint egy egész pármai sonkát. Hát olyat mi sem gyakran láttunk, úgyhogy az egész szálloda azt kóstolgatta napokig.

Portásként kezdte

DR. BOLGÁR ANDRÁS 1942-ben született Budapesten. Ott szerezte közgazdász diplomáját, a turizmusból doktorált. Az amerikai St. John''s Egyetem tiszteletbeli doktora. Pályafutását a Metropol Hotel portáján kezdte, tanulás mellett járta végig a ranglétrát. A Nádort 1967-72 között vezette. Többnyire az USA-ban él, cége európai, magyar utakat szervez. Két lánya, egy unokája van. Naponta sportol, hobbija a búvárkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!