Kultúra

2015.05.10. 18:55

Szűcs Nelli: „Pécs fontosabb a színházfesztiválnál”

Egy különleges darab egy különleges életről, egy különleges színésznővel. Szűcs Nelli Marina Vladyt alakítja a Pécsi Harmadikban, Hobo pedig Viszockij lesz a színjátékban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mit jelent önnek Pécs és a POSZT?

– Nekem a város sokkal fontosabb a színházfesztiválnál. Itt ugyanis már saját táborunk van, akik úgy várnak minket, mintha csak hazaérkeznénk. Eljutni a POSZT versenyprogramjába mindemellett nagy ünnep, hab a tortán az évad végén, szerencsére többször is megízlelhettem már.

– Fura az idei helyzet, mert a jelenlegi színháza itt lesz két darabbal, a korábbi színháza eggyel, a férje is ott játszik a versenyben, de Szűcs Nelli nem szerepel egyik előadásban sem.

– Azért eljövök a gyerekeimmel, s igyekszem minél többet látni a fesztiválból és Pécsből is. A lányom tán nyolcéves lehetett, amikor kijelentette, ha nagy leszek, biztos, hogy Pécsre jövök majd tanulni. És a múzeumokban is mindig találunk valami nagyon érdekeset. Például kíváncsi vagyok a Chagall-tárlatra, ő ugyanis fehérorosz volt, én pedig anyai ágon orosz vagyok.

– Hogy éli meg egy kárpátaljai magyar az ukrajnai állapotokat?

– A fele rokonságom Oroszországban, a másik fele Ukrajnában él. Fura világ ez, csak azt mondhatom, mindig az embert kell nézni, mert legkevésbé a nép tehet a kialakult helyzetről. Mi mindemellett havonta hazaugrunk, ezt a hétvégét is otthon töltjük, s talán annak is van üzenete, hogy Beregszászon kereszt alá tartunk egy most született gyermeket.

– Hobóval jön hétfőn és kedden Pécsre, a Harmadik Színházba a Ballada a két sebzett hattyúról című előadással. Mit jelent ez a darab a színésznőnek?

– Mindig büszkeséggel tölt el, hogy ezt a művét Hobo nekem írta. Hálás színjáték abból a szempontból is, hogy két szerepem van, két óra alatt egy híres díva és egy telefonközpontos hölgy teljes életét eljátszhatom. Egy zavaros kor lenyomata ez, Viszockijról pedig tudni kell, hogy mindenféle emberhez, minden szakmához volt egy dala, s abba halt bele, hogy nem tudott a dolgokon változtatni, tehetetlenül kellett néznie mások méltatlan helyzetét.

– A legjobb szerepek a legjobb színházakban. Mi motiválja még így a színművészt?

– Én nem játszani szeretek a színpadon, hanem létezni. A célom mindig ugyanaz: minden alkalommal őszintén Szűcs Nellinek lenni.

Több mint húsz éve él Trill Zsolttal

Szűcs Nelli a kárpátaljai Tiszaújlakon született 1972-ben. A Jászai Mari-díjas és érdemes művész színésznő 1993-ban diplomázott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapító tagja. Férjével, Trill Zsolttal együtt kerültek a debreceni Csokonai Színházhoz, majd a Budapesti Nemzeti Színházhoz is. Díjat nyert már a POSZT-on, és olyan darabokban láthattuk Pécsett, mint a Fodrásznő, a Mesés férfiak szárnyakkal, A szarvassá változott fiúk, a Bolha a fülbe, a Tóték vagy a Karnyóné. Két gyermekük van, Helga (15), Bertalan (11), Budapesten élnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!