Kultúra

2015.06.04. 19:43

Ismét Pécsen találkozik a színházi szakma legjava

A szokásosnál kevesebb érdeklődő jelent meg a jubileumi POSZT megnyitóján, és a Király utcai vendéglátóhelyek sem teltek meg úgy ismert színészekkel, rendezőkkel, ahogy még pár évvel ezelőtt. De legalább a megnyitón nem történt botrány.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

A szikrázó napsütés és a kora nyári hőség ellenére rövid ideig úgy tűnt, hogy az időjárás ismét keresztbe tehet a POSZT-megnyitónak, azonban végül rendben megkezdődhetett az ünnepség. A nyitányt Bognár Szilvia népdalénekes és Szokolay Dongó Balázs dudás műsora adta.

A Pécsi Nemzeti Színház közelmúltban újraválasztott igazagatója, Rázga Miklós az ünnepség elején röviden köszöntötte a résztvevőket majd átadta az intézmény szimbolikus kulcsát a fesztiváligazgatónak.

Stenczer Béla felidézte a színházi találkozó elmúlt tizenöt évvel ezelőtti indulását, majd elmondta, hogy örömére szolgál, hogy már öt éve irányíthatja a fesztivál szervezési feladatait.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint a POSzT az eltelt években a szakma első számú fesztiváljává nőtte ki magát. Örömét fejezte ki, hogy Pécs méltó helyszíne lehet ennek a rendezvénynek. Az államtitkár azt is elmondta, hogy kezdeményezni fogja a jövő évi állami költségvetés tárgyalásakor, hogy a vidéki fesztiválok támogatása külön keretet kapjon. Majd kissé váratlanul dalra fakadt és a „kezdjetek szeretni" strófával zárta mondandóját. Anna and the Barbiest énekelt amúgy:

Páva Zsolt polgármester a fesztivál kezdeteiről beszélt és most először szólalt meg az idei POSzT körül kialakult botrányok kapcsán a megbékélés fontosságát hangsúlyozva.

Az idei fesztivál díszvendége, Udvaros Dorottya elmondta, a színházi találkozónak köszönheti, hogy évekkel ezelőtt beleszeretett Pécsbe és ez az érzés azóta sem csitult, majd röviden megnyitotta az idei találkozót.

Miután három színház négy darabbal visszalépett, a fesztivál versenyprogramjában idén 10 előadás szerepel, de a közönséget számos off-program is várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!