Kultúra

2015.06.21. 15:02

Zombik, sárkány, metál az új Gróf-klipben

Óriásis siker szerte a világon a legendás amerikai death metal együttes, az Obituary legújabb, Violence (Erőszak) című két és fél perces videoklipje. Az animációs kisfilmet a pécsi grafikus, képregényrajzoló, Gróf Balázs rendezte.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A világhírű, mára legendává lett amerikai death metal zenekarnak, az Obituarynak készített videoklipet Gróf Balázs pécsi grafikus, képregényrajzoló.

A Violence (Erőszak) című kétperces animációs klip pár napja jelent meg, de már óriási siker a világon. A klip története szerint a zenekar turnéra indul, de meglepően kalandos lesz az utazás, sárkánnyal, zombikkal is találkoznak közben.

Gróf Balázs elmesélte lapunknak, hogy a munkára John Tardy, a floridai metál csapat énekese kérte fel. Azt követően kezdtek egyeztetni egy animációs videoklip elkészítéséről, amikor Gróf, a hazai modern metal egyik legjelesebb zenekarának, a Blind Myselfnek készített 2008-as videója az amerikai Music Tv metálzenei műsorában, a Headbangers Ballbanis látható volt.

A munka végül 2014-ben realizálódott, amikor is az Obituary – öt év szünet után – előállt egy új stúdióalbummal. A klipben rengeteg munkaóra van,  tavaly decembertől idén június első napjaiig készült, hat hónap kellett tehát hozzá, és ez idő alatt csak pár hétre állt le vele egyéb munkái miatt. Egy átlagos munkanapon napi 10-12 órát dolgozott vele, de volt, hogy ennél is többet.

A korábbi videoklipes munkáitól eltérően itt most nem a grafikus ötleteire alapozva készült a klip, hanem John, és  öccse, Donald, a zenekar dobosa  adta a filmben látható sztori vezérfonalát, a fivérek a fontosabb csomópontjait szabták, például azt, hogy legyen egy kisbusz a klipben, amivel a zenekar egy koncertre siet, vagy hogy melyik taggal milyen röhejes dolog történjen.

A Tardy-testvérek nagyon rugalmasak voltak mindvégig, egyetlen ötletét se dobták vissza, e-mailben és skype-on kommunikáltak, de januárban személyesen is találkozott velük budapesti, Dürer kerti koncertjükön.

A visszajelzések hihetetlenül egyhangúan pozitívak a világ minden tájáról, mindössze néhány napja debütált a rajzfilm, de már ez idő alatt is legalább egy tucat különböző nyelven jelent meg róla hír az interneten, még thai nyelven is. Mind a zenekar rajongói, mind a metálszakírók írják több helyen, hogy ilyen kellemes meglepetésre senki se számított egy messziről mindig nagyon komolynak és szigorúnak tűnő death metal zenekartól. Akadnak kemény zenét nem kedvelő kommentelők, akik kifejezetten a klip hatására kezdték el megszeretni az Obituary-t. Van, aki rögtön tévésorozatot szeretne látni a két perces rajzfilm alapján. És hát ott vannak azok a kedves honfitársaink is, akik büszkén, angolul adják az egyéb nációk tudtára, hogy ennek a videónak egy magyar az alkotója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!